Na Šútove sa v piatok utopil mladý muž, zatopený lom ministerstvo na rekreáciu neodporúča


Foto: Na Šútove sa v piatok utopil mladý muž, zatopený lom ministerstvo na rekreáciu neodporúča Foto: ilustračné

V závere minulého pracovného týždňa došlo v podvečerných hodinách na zatopenom kameňolome v časti Kraľovian Rieka k tragédii, pri ktorej sa utopil mladý muž. Jazero Šútovo je počas leta obľúbeným miestom pre rekreáciu nielen medzi regionálnymi návštevníkmi.

A to aj napriek tomu, že oficiálne inštitúcie kúpanie v ňom neodporúčajú. Po nešťastí v piatok približne v čase okolo pol ôsmej hodiny večer skonštatoval obhliadajúci lekár smrť bez cudzieho zavinenia, preto polícia prípad ďalej nevyšetruje. Bližšie okolnosti prípadu nie sú známe, oblasť stále nie je oficiálne schváleným prírodným kúpaliskom. 

Kúpanie v lomoch alebo štrkoviskách po ťažobnej činnosti je spravidla na vlastné riziko. Dokazuje to aj fakt, že na takýchto miestach nebývajú ani plavčíci. Každý občan by preto mal zvážiť, či takéto riziko podstúpi. V súčasnosti sa v danej oblasti ťažba už nevykonáva, no napriek tomu ministerstvo takéto lokality na rekreáciu zo zásady neodporúča,“ doplnil Slavomír Held z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP).

Dotvarovanie lomu bude trvať roky

Už v minulosti vykonali geológovia na mieste viaceré protihavarijné opatrenia a vybudovali monitorovací systém, ktorý sleduje pohyb svahu. V prípade problémov sú príslušné orgány varované včas. Aj napriek tomu je lom stále aktívny a aj keď nemusia tragické udalosti súvisieť so zosuvmi svahov, absencia plavčíkov a dohľadu môže znamenať pre kúpajúcich riziko.


To, že na vodnej ploche s tyrkysovou a priezračnou vodou nie je riziko úplne odstránené, potvrdzujú aj zástupcovia ministerstva: „Spomínanými vykonanými opatreniami geológovia znížili riziko úrazov, lenže technicky nie je možné ho úplne odstrániť. Ak by sa stav zosuvného svahu významne zhoršil, obec môže vyhlásiť mimoriadnu situáciu a zakázať vstup na pozemky,“ doplnil Held. 

Dotvarovanie lomu by malo trvať ešte roky, v prípade náhlych prívalových dažďov alebo zemetrasenia sa môže stav v priebehu krátkeho času významne zhoršiť. V minulosti deklaroval vtedajší starosta Kraľovian Miloš Had snahu vybudovať v mieste oddychovú zónu, jazero čistili dobrovoľníci. Obec pravidelne vyváža odpad po návštevníkoch a podľa slov exstarostu riešili aj bezpečnosť: 

„Čo sa týka bezpečnosti v lome, tak tu treba povedať, že daný priestor je stále banským priestorom a zodpovednosť znáša udržiavateľ banského priestoru, ktorý zaň zodpovedá. Zánikom banského priestoru prechádza všetka zodpovednosť na obec. My ako obec pravidelne komunikujeme s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v D. Kubíne ohľadom bezpečnosti, ale ani v ich silách nie možné zabezpečiť vykázanie osôb z daného priestoru, ktorý je označený zákazom vstupu a zákazom plávania.“ 

Dnes zostáva zatopený lom stále populárnou turistickou destináciou, ktorú počas leta navštívi niekoľko desiatok tisíc ľudí z celého Slovenska. K zvýšeniu záujmu o priestor s tyrkysovou vodou prispeli v minulosti aj série príspevkov v celoslovenských magazínoch. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu