Pre lokalitu Šútova vzniká štúdia využiteľnosti z hľadiska cestovného ruchu


Foto: Pre lokalitu Šútova vzniká štúdia využiteľnosti z hľadiska cestovného ruchu

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o zámere dobrovoľníkov čistiť vodnú plochu v katastri obce Kraľovany, ktorú väčšina pozná pod názvom Šútovo. Zatopený lom sa vyznačuje tyrkysovou vodou, vďaka tejto charakteristike si vyslúžil aj prezývku Plitvické jazerá Slovenska. Kúpanie v samotnom jazere je však zakázané, napriek tomu tento zákaz veľká časť návštevníkov porušuje.

Snahy zainteresovaných osôb pritom smerujú k tomu, aby v lokalite vznikla oficiálna rekreačná zóna - napríklad prírodné kúpalisko. Takýmto spôsobom by bolo jednoduchšie zaistiť poriadok na okolitých brehoch a celkovú prevádzku lomu z bezpečnostného hľadiska. Doteraz sa čakalo na rozhodnutie, kadiaľ povedie diaľnica D1.

„Obec plánuje s danou lokalitou podniknúť kroky pre jej zatraktívnenie a momentálne sa pracuje na štúdii využiteľnosti danej lokality z pohľadu cestovného ruchu. Štúdiu vypracovávame až teraz z toho dôvodu, jednotlivé varianty diaľnice D1 mali viesť horným alebo dolným okrajom jazera. Po záverečnom stanovisku trasovania D1 a jej odklonenia cez tunel Korbelka sa vytvorili predpoklady pre možnosti využitia tohto lomu pre cestovný ruch,“ informoval starosta Kraľovian Miloš Had.


Bezpečnosť je problematická, lom stále “žije”

Počas prvého augustového víkendu sa v zatopenom lome utopil mladý muž. Voda zláka na kúpanie návštevníkov napriek tomu, že v okolitých masívoch prebieha v dôsledku ťažby v minulosti neustále zosuv. Aj keď sa ho podarilo zastabilizovať, odstrániť riziko úplne nie je možné. Obec je v tomto podľa slov starostu Kraľovian bezmocná:

„Čo sa týka bezpečnosti v lome, tak tu treba povedať, že daný priestor je stále banským priestorom a zodpovednosť znáša udržiavateľ banského priestoru, ktorý zaň zodpovedá. Zánikom banského priestoru prechádza všetka zodpovednosť na obec. My ako obec pravidelne komunikujeme s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v D. Kubíne ohľadom bezpečnosti, ale ani v ich silách nie možné zabezpečiť vykázanie osôb z daného priestoru, ktorý je označený zákazom vstupu a zákazom plávania.“

Lokalitu chcú vyčistiť dobrovoľníci, ktorým prekáža neporiadok. Ten síce tvorí malá časť návštevníkov, no pri frekvencii tisícok za víkend prekáža všetkým. „Momentálne sa píše aj o neporiadku v danej lokalite, k tomu môžem povedať asi toľko, že obec v pravidelných intervaloch vykonávame zber odpadkov a pri počte 4000 návšteníkov za víkend určitá masa odpadu vznikne. Za sezónu vyvezieme cca 10 kontajnerov odpadu z danej lokality,“ uzavrel Miloš Had.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu