Sezóne alergénov dominuje palina a lipnicovité trávy, v Žiline namerali vysoké denné koncentrácie


Foto: Sezóne alergénov dominuje palina a lipnicovité trávy, v Žiline namerali vysoké denné koncentrácie Foto: ilustračné - pixabay

Peľová sezóna je v Žiline v plnom prúde, monitorovacie stanice na celom Slovensku zaznamenali v pravidelnom monitoringu vysoké denné koncentrácie. Peľová informačná služba (PIS) funguje pod Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Banská Bystrica (RÚVZ BB) a prináša aktuálne informácie o vývoji.

Počas uplynulého týždňa zachytili lapače najmä peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Žiline - 178 peľových zŕn v m3 vzduchu, nasledovali stanica v Banskej Bystrici (130), v Nitre (89) a v Bratislave (63 peľových zŕn v m3 vzduchu).

Aj peľ pŕhľavy sa nachádzal spomedzi monitorovacích staníc v najvyššej koncentrácii v Žiline - až 260 peľových zŕn v m3 vzduchu. Vplyvom zrážok a búrkovej činnosti dochádzalo počas týždňa k lokálnemu poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší.    

zdroj: pelovespravodajstvo.sk

„V ovzduší sa ešte vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ drevín - pajaseňa, gaštanu, lipy a bazy. Z bylín to bol peľ astrovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých, skorocelu a štiavu. Zachytili sme aj prvé peľové zrná paliny. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária,“ skonštatovala RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ BB. 


Podľa prognózy na aktuálny týždeň bude pokračovať obdobie s významným zastúpením peľu tráv a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Práve peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosiahne alergologicky významné koncentrácie na väčšine územia Slovenska, vrátane Žiliny. Pribudne k nemu aj ďalší silný alergén: 

„Predpokladáme opätovný nárast denných koncentrácií peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Pomaly bude pribúdať peľ paliny – jedného z najsilnejších alergénov letných mesiacov. V ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať peľ pajaseňa, lipy, skorocelu, štiavu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých. Pokles denných hladín peľu bude naďalej výrazne ovplyvňovaný najmä búrkovou činnosťou. Denné koncentrácie spór húb (plesní) majú stúpajúcu tendenciu,“ dodáva v správe PIS Lafférsová.

Aktuálne druhy najvýznamnejšie z alergologického hľadiska:
trávylipnicovité, pŕhľavovité, baza, gaštan, lipa, pajaseň, skorocel, štiav, mrlíkovité, mrkvovité, astrovité, palina
spóry húb - Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu