V centre sociálnych služieb Likava sa potvrdila nákaza, župa dala otestovať 45 zamestnancov


Foto: V centre sociálnych služieb Likava sa potvrdila nákaza, župa dala otestovať 45 zamestnancov Foto: ilustračné - pixabay

V župnom zariadení v okrese Ružomberok sa potvrdila nákaza koronavírusom u jednej z pracovníčok. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ dal preto otestovať 45 zamestnancov, na ktorých výsledky aktuálne čaká.

Podľa vyjadrenia kraja je cieľom zabezpečiť testovanie všetkých klientov i zamestnancov zariadenia. V zariadení už platia prísne karanténne opatrenia, zabezpečiť prevádzku centra pomáhajú dobrovoľníci z radov medicínskych študentov:

„Starostlivosť o klientov, pokiaľ sú zamestnanci v karanténe, nám pomáhajú zvládnuť dobrovoľníci spomedzi medikov z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského z Bratislavy a Jeseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Veľmi si to vážim a ďakujem za ich ochotu a chuť pomôcť,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová. 

Zamestnankyňa CSS Likava nepociťovala žiadne príznaky ochorenia COVID 19 a momentálne je v domácej karanténe. K jej testovaniu pristúpil regionálny úrad verejného zdravotníctva, nakoľko bola na oslave s inou osobou, u ktorej bol neskôr potvrdený nový koronavírus. 


V zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, platí už od 1. marca zákaz návštev. Prijatá bola séria opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. V

ytvorené boli krízové štáby, ktoré denne monitorujú a usmerňujú klientov i zamestnancov. Robí sa zvýšená dezinfekcia priestorov, pri vstupoch sú dezinfekčné prostriedky na hygienu rúk a pozastavené boli skupinové terapie.

Koronavírus nie je len zdravotný problém, faktom je aj dlhá izolácia. Naši sociálni pracovníci s klientami robia individuálne, hovoria so seniormi aj o súčasnej situácii a dôležitosti dodržiavať opatrenia, zabezpečujú im drobné nákupy, lieky a hygienické potreby,“ informovala riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová.

Zamestnanci sú povinní nosiť rúška. Rúška majú aj klienti, mnohé zariadenia si ich šijú svojpomocne, aby pokryli výpadky u dodávateľov. Žilinský samosprávny kraj pravidelne analyzuje zásoby a množstvá plošnej dezinfekcie, dezinfekcie rúk, bielizne a sanitárnych zariadení. Aktuálne do zariadení distribuuje ochranné rukavice, kombinézy a okuliare.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj