Podľa nového ministra zdravotníctva má Slovensko už len 3000 testov na koronavírus


Foto: Podľa nového ministra zdravotníctva má Slovensko už len 3000 testov na koronavírus Foto: ilustračné / pixabay.com

V sobotu 21. marca 2020 si nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) oficiálne prevzal svoj úrad. Na tlačovej konferencii následne informoval, že Slovensku chýbajú testy na koronavírus.

Podľa slov ministra je dôležité testovať takým tempom, na aké máme zásoby setov. Zásoby testov sú v súčasnosti limitované a zatiaľ nie je isté, či sme schopní získať ďalšie sety a koľko ich bude. Na základe množstva je následne možné stanoviť intenzitu testovania.

„Máme zhruba k dispozícii len 3000 testov, dnešný deň sa testovalo 450 vzoriek a ďalšie sú objednané. Avšak nebolo mi potvrdené ani povedané v akom množstve a takisto ani definitívne potvrdené, že či ich bude dostatok a či vôbec ich budeme vedieť zohnať,“ uviedol v sobotu minister Marek Krajčí.

Rýchlotesty, ktoré boli doručené na Slovensko z Číny, majú podľa Krajčího nízku citlivosť u ľudí, ktorí sa nakazili len nedávno. Ak sa ochorenie u pacienta už prejaví, spoľahlivosť testu môže byť na úrovni 50 až 60 percent.

„Tieto testy nám určite nedokážu pomôcť, vykazovali by veľmi veľa falošne negatívnych výsledkov,“ dodal minister. Na otázku, či šéf Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky zlyhal, jasne neodpovedal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu