Poľsko dnes o polnoci zatvorilo hraničné priechody so Slovenskou republikou


Foto: Poľsko dnes o polnoci zatvorilo hraničné priechody so Slovenskou republikou Foto: Obec Skalité

Viaceré cestné a turistické hraničné priechody Slovenskej republiky s Poľskom boli dnes 15. marca 2020 o polnoci uzavreté. Cez hranice sa nedostanú osobné vozidlá, kamióny ani chodci.

Naďalej zostanú otvorené dva cestné priechody Vyšný Komárnik - Barwinek a Trstená - Chyżne. Zo železničných priechodov zostali otvorené Łupków - Palota, Muszyna - Plaveč a Zwardoń - Skalité.

„Podľa nariadenia ministerstva vnútra bude dočasne obnovená - od 15. marca do 24. marca - hraničná kontrola osôb prekračujúcich poľskú štátnu hranicu, ktorá je vnútornou hranicou EÚ - schengenského priestoru. Poľskú hranicu s Nemeckom, Litvou, Českou republikou a Slovenskom bude možné prekročiť iba na určených miestach,“ uvádza portál zywiecinfo.pl.


Slovenská polícia informuje o prijatých opatreniach

Osoby s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktoré prídu domov zo zahraničia, musia byť v 14-dňovej karanténe . Osoby bez trvalého pobytu v Slovenskej republike a cudzinci nebudú pustení cez hranice.

Osoby, ktoré bývajú v pohraničí do 30 km od hraníc so Slovenskou republikou a majú v pohraničí trvalý, alebo prechodný pobyt a zároveň pracujú na Slovensku, môžu cestovať na Slovensko bez povinnosti karantény 

Osoby, ktoré žijú na Slovensku a dochádzajú do zamestnania do zahraničia, buď zostanú v zahraničí alebo na Slovensku a nebudú nikam cestovať (toto sa nevzťahuje na občanov SR s trvalým, alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktorí dochádzajú do prihraničných oblastí za prácou v oblasti zdravotníctva alebo ošetrovateľstva)

Karanténa sa nevzťahuje na vodičov komerčnej nákladnej dopravy, vodičov menších vozidiel (do 3,5 tony) s nákladom, ktorí sa preukážu CMR dokladom (dokladom o náklade, a tiež na pilotov, rušňovodičov, strojvodcov, zdravotníkov, zamestnancov pohrebných služieb a námorníkov za presne daných podmienok uvedený na webe Úradu verejného zdravotníctva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu