AKTUÁLNE: Prvá nákaza koronavírusom v Žilinskom kraji, od zajtra platí zákaz podujatí


Foto: AKTUÁLNE: Prvá nákaza koronavírusom v Žilinskom kraji, od zajtra platí zákaz podujatí Foto: ilustračné

Od zajtrajšieho dňa sa nebudú na Slovensku konať plesy, oslavy, divadelné hry či iné podujatia verejného charakteru. Zákaz sa bude týkať aj športových udalostí. Nové opatrenia uviedol po dnešnom zasadnutí krízového štábu premiér Peter Pellegrini.

Počet infikovaných pacientov na Slovensku je aktuálne na čísle 7, v Univerzitnej nemocnici v Martine leží pacientka s potvrdeným infikovaním ochorením COVID-19. Opatrenia sú platné zatiaľ na 14 dní.

Pre navrátilcov zo zahraničia bude platiť povinná karanténa

Hlavný hygienik zároveň vyhlási povinnú karanténu pre ľudí, ktorí sa vrátia zo štyroch krajín (Čína, Irán, Južná Kórea a Taliansko) s rozširovaním infekcie. Tí budú musieť byť v povinnej domácej karanténe. Ak by príkazy nesplnil, hrozí mu maximálna sankcia vo výške 1 650 eur.

Všeobecní lekári majú špeciálne kódy, ktoré pošlú na Sociálnu poisťovňu po tom, ako potvrdia domácu karanténu pracovníkom, a tí tak nebudú musieť navštíviť lekára ani sociálnu poisťovňu osobne.

Vláda zatiaľ nebude zatvárať školy, tie ale budú musieť zrušiť všetky exkurzie či súťaže. Odklad termínov čaká aj študentov, ktorí mali budúci týždeň maturovať. 

„Chcem apelovať na všetkých, aby sa k svojmu zdraviu správali zodpovedne a najmä ľudia, ktorí sú pravdepodobnými nositeľmi, aby hromadne nenavštevovali nákupné centrá. To je nezodpovedný prístup,“ vyzval premiér. 

Takisto upozornil na to, aby rodičia nedávali svoje deti počas výluk v školách k starým rodičom, ktorí sú najrizikovejšou skupinou z hľadiska potenciálnej infekcie.

Kontroly na všetkých priechodoch

Vláda zároveň zavedie kontroly aj na ďalšie hraničné priechody, ich súčasťou bude aj meranie teploty. Dôjde aj k rozšíreniu informačných kampaní na hraničných priechodov na Slovensku.


„Opätovne posilníme call centrum a zajtrajším dňom budú inštruovaní všetci všeobecní lekári, ktorí budú svojich pacientov informovať o všetkých podstatných náležitostiach, ktoré sa koronavírusu týkajú,“ uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

Štátne hmotné rezervy aktuálne rokujú o nákupe jednorázových rúšok, ktoré budú v krátkej dobe certifikované a postupne distribuované do ambulancií pacientom.

„Máme dve nové ohniská - Martin a Košice, preto moji kolegovia budú musieť vykonávať opatrenia, ktoré sme vykonávali v Bratislave. Máme tieto importované prípady pod kontrolou. Epidémiu zatiaľ nemáme a budeme sa jej snažiť zabrániť. Karanténa znamená zostať doma a vyhýbať sa kontaktu s inými,“ doplnil hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že presné opatrenia karantény zadefinuje v rozhodnutí.

Noví zamestnanci v Kia Motors Slovakia sú v karanténe

Na tlačovej konferencii potvrdil predseda vlády SR aj informáciu o tom, že zahraniční zamestnanci fabriky Kia Motors Slovakia sú po príchode na Slovensko v 14-dňovej karanténe na ubytovni. Až po tejto dobe sú pustení do pracovného procesu.

Premiér opäť varuje pred masovými nákupmi, zásob máme dostatok: „Žiadna fabrika, ktorá vyrába jedlo, nie je zatvorená. Prázdny regál neznamená, že sa prestali potraviny vyrábať, akurát chvíľku trvá, kým sa doplnia. Potravín je dosť na skladoch,“ spresnil Pellegrini.

Jediný aktuálny nedostatok môže nastať pri respirátoroch FFP3, ktoré malo Slovensko už takmer zazmluvnené, no viacerým dodávateľom zadržali tovar na hraniciach. Jednorázových rúšok bude dostatok, pri ich výrobe pomôžu aj väzni. 

Obmedzenia zasiahnu aj veriacich, cirkvi budú musieť na čas obmedziť aj slúženie omší, keďže aj pri nich sa stretáva množstvo ľudí na malom priestore na dlhšiu dobu.

Nižšie môžete sledovať brífing premiéra SR Petra Pellegriniho po skončení krízového štábu


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu