Silný vietor spôsobuje v Žilinskom kraji ďalšie výpadky elektriny, v noci sa situácia môže zhoršiť


Foto: Silný vietor spôsobuje v Žilinskom kraji ďalšie výpadky elektriny, v noci sa situácia môže zhoršiť Foto: KR PZ Žilina

Na území Žilinského kraja opäť vyčíňa silný vietor, ktorý spôsobuje ďalšie výpadky elektriny. Stromy padajú nielen na elektrické vedenia ale aj na cesty. V pohotovosti sú záchranné zložky aj energetici, tí očakávajú v podvečerných hodinách a cez noc zhoršenie situácie.

„Búrlivý vietor opäť vyvracal stromy a priniesol aj rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré už okolo poludnia dosiahli parametre kalamity. Od ukončenia poslednej mimoriadnej situácie pritom prešli iba tri dni. Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje momentálne výpadky na viac ako 6 000 odberných miestach,“ informoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

Najviac zasiahnutými regiónmi sú tento raz severná Orava a Kysuce, poruchy však hlásia aj z okresu Žilina. Pracovníkom údržby sa už viaceré z nich podarilo odstrániť, ale na mnohých miestach stále fúka a prší, takže je vysoký predpoklad, že poruchy ešte pribudnú.

Meteorologické výstrahy pred vetrom platia až do zajtrajšieho večera. Najväčším rizikom sú vysoké stromy presahujúce ochranné pásmo. Ak neustoja nápor vetra, pod ich váhou sa často trhajú vodiče, ale neraz dochádza aj k poškodeniu stĺpov. SSD situáciu pozorne sleduje a okamžite zasahuje na všetkých potrebných miestach,“ dodal Gejdoš.

Riešenie problémov dnes energetikom predlžuje výdatný dážď a rozmočený terén. No aj napriek tomu sa snažia obnoviť dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase.


Hasičský a záchranný zbor očakáva nárast počtu výjazdov a vydáva nasledovné odporúčania: 

  • neparkujte svoje vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, billboardmi)
  • pred príchodom vetra vykonajte doma preventívne opatrenia - pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť tým vás a okolie (záhradný nábytok, kvetináče, črepníkové rastliny, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.)
  • pre zvieratá žijúce na dvore vytvorte dočasné útočisko - predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť
  • snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch, obmedzte šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbajte sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami a budovami
  • ak sa vo vozidle predsa len nachádzate, voľte pomalú jazdu - silné poryvy vetra môžu vaše vozidlo prevrátiť
  • vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ vaše auto zasiahne strom či konár - nechajte to na hasičov
  • poveternostnú situáciu sledujte z bezpečia domova, v žiadnom prípade nechoďte skúmať terén
  • pri volaní na tiesňovú linku majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok
  • nepodceňujte situáciu, ale zároveň nepreceňujte svoje sily

Meteorológovia varujú pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnešný deň pre všetky okresy v Žilinskom kraji výstrahy pred vetrom a vetrom na horách. Meteorologické výstrahy pred vetrom majú v celom kraji najnižší prvý stupeň a ich trvanie je najneskôr do 20:00 hod. Výstrahy pred vetrom na horách boli vydané s druhým stupňom, s výnimkou okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca, kde platí prvý stupeň.

SHMÚ stanovil pri druhom stupni trvanie do 22:00 hod. a uvádza očakávanú rýchlosť vetra krátkodobo (v nárazoch) 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h) alebo priemernú rýchlosť 25 - 29 m/s (90 - 105 km/h).

Meteorologické výstrahy na 10.2.2020 / Zdroj: SHMÚ



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.