AKTUÁLNE: Muži s podozrením na koronavírus sú stabilizovaní, majú vyčlenený svoj personál aj sekciu


Foto: AKTUÁLNE: Muži s podozrením na koronavírus sú stabilizovaní, majú vyčlenený svoj personál aj sekciu

Včera sme informovali o uzatvorení časti urgentného príjmu v Žiline po tom, ako sa naň dostavila dvojica mužov so zhoršeným zdravotným stavom. Vzhľadom na to, že sa prednedávnom vrátili z Číny, personál nemocnice vykonal všetky potrebné preventívne opatrenia a pacientov previezli na infekčné oddelenie do Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM).

Dvojica mužov, ktorých vzorky krvi už skúmajú v špeciálnom laboratóriu v Nemecku, je podľa slov hovorkyne UNM v stabilizovanom stave. Navyše je im pridelený samostatný zdravotnícky personál, ktorý neprichádza do styku s inými pacientmi a sú odizolovaní v časti Kliniky infektológie a cestovnej medicíny. 

„U mužov sa neprejavilo žiadne zhoršenie, nevyžadujú si špecifickú liečbu. Sú bez teploty, majú priebeh ľahkej infekcie. Aktuálne máme situáciu pod kontrolou. Myslím si, že nie je dôvod na šírenie paniky, pretože ide len o podozrenie na možné ochorenie týmto vírusom. Čakáme na výsledky z odobratých vzoriek,“ potvrdila pre portál teraz.sk Katarína Kapustová.

Muži už počas letu pociťovali nevoľnosť a malátnosť, následne ich prezreli vo Frankfurte zdravotníci. Keďže ale neprejavovali známky akútného ochorenia, ktoré by naznačovalo prítomnosť koronavírusu, boli poslaní domov s tým, že na Slovensku sa majú nechať dovyšetriť. Tak aj učinili návštevou urgentného príjmu.

„Priestory urgentného príjmu v našej nemocnici sú dôkladne vydenzifikované a dekontaminované, ambulancie urgentného príjmu sú preto plne k dispozícii pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Vďaka okamžitej reakcii a profesionalite našich kolegov na urgentnom príjme boli pacienti ihneď izolovaní ešte v prvej vstupnej čakárni, kde boli sami, a nedošlo preto k žiadnemu stretu s inými pacientmi. Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať najmä našim kolegom za ich chladnú hlavu, rozvahu, promptné reakcie a profesionálne zvládnutie celej situácie,“ uviedla Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP v Žiline.

Čakáreň urgentného príjmu v Žiline. Zdroj: FNsP Žilina

„Sme hrdí, že máme odborníkov na správnom mieste, ktorí dokážu takýmto spôsobom odborne zvládať krízové situácie. Zároveň ďakujeme všetkým ostatným zložkám, najmä Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Žilina a hlavnému krajskému hygienikovi, ktorý prišiel okamžite situáciu monitorovať a usmerňovať spolu s našimi zamestnancami osobne. Rovnako ďakujeme Krajskému operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby Žilina a príslušníkom polície za reguláciu a usmernenie prítomných,“ dodala Záteková.


Anamnéza prípadu 

Vo štvrtok vo večerných hodinách boli do UNM zo žilinskej nemocnice transportovaní dvaja muži s pozitívnou cestovnou anamnézou, ktorí strávili pracovne 3 týždne v Číne, asi 1300 km od epicentra epidémie koronavírusu. Prileteli cez Šanghaj do Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ pricestovali na Slovensko autom. Nakoľko počas letu pociťovali malátnosť a škrabanie v krku, informovali sa na infolinke, ako postupovať. Po príchode do Žiliny hneď navštívili urgentný príjem (neboli v osobnom kontakte so svojim príbuznými), odkiaľ boli, vzhľadom na cestovateľskú anamnézu, transportovaní za presne definovaného režimu do Univerzitnej nemocnice v Martine. 

Zrealizované opatrenia 

Martinská nemocnica vyčlenila pre uvedených dvoch mužov časť priestorov Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kde sú toho času v izolácii. Rovnako majú vyčlenený zdravotnícky personál, ktorý nebude ošetrovať žiadnych iných pacientov. Boli prijaté všetky nevyhnutné opatrenia, aby sa zabránilo eventuálnemu šíreniu nákazy. Obom mužom boli odobraté vzorky biologického materiálu (stery zo slizníc, vzorky krvi), ktoré sa primárne transportovali do Národného referenčného centra v Bratislave a následne boli transportované do Kochovho inštitútu v Berlíne, kde sa realizujú testy na koronavírus.

Aktuálne k zdravotnému stavu 

Treba zdôrazniť, že muži sú hospitalizovaní iba s podozrením na koronavírus, vzhľadom na ich cestovateľskú anamnézu. Muži aktuálne javia známky ľahkej virózy, nemajú horúčku a nevyžadujú si intenzívnu liečbu. Ich aktuálny stav je oproti včerajšku nezmenený. Ak sa ochorenie potvrdí, budeme postupovať podľa aktuálnych opatrení WHO a RÚVZ, ktoré sa priebežne menia. 

Upozornenie pre verejnosť 

Doporučujeme občanom, ktorí majú pozitívnu cestovateľskú anamnézu, t.j. boli v oblasti zasiahnutej koronavírusom, a pociťovali by príznaky podobné chrípkovému ochoreniu, aby kontaktovali svojho lekára prvého kontaktu a nevystavovali iných možnému riziku nakazenia. Uviedla to Katarína Kapustová z úseku generálneho riaditeľa UNM.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu