Mesto Žilina ušetrilo vďaka elektronizácii verejného obstarávania viac ako 1,2 milóna eur


Foto: Mesto Žilina ušetrilo vďaka elektronizácii verejného obstarávania viac ako 1,2 milóna eur Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina v roku 2019 ušetrilo sumu viac ako 1,2 milióna eur. Podarilo sa to vďaka celkovej elektronizácii procesov verejného obstarávania. Samospráva realizovala celkom 249 verejných obstarávaní, pri ktorých bola predpokladaná hodnota zákaziek vyčíslená na vyše 7,2 mil. eur. Elektronické procesy znížili túto sumu na približne 6 miliónov eur.

Najčastejšie sa obstarávali služby, tovary a stavebné práce

Zo všetkých obstarávaní bolo najviac práve z oblasti služieb (54%), tovarov (25%) a stavebných prác (21%). Celková hodnota predpokladaných hodnôt zákaziek realizovaných prostredníctvom elektronických systémov eZAKAZKY, EVO Úradu pre verejné obstarávanie bola vyše 6,9 mil. eur, samospráva napokon zazmluvnila zákazky v hodnote vyše 5,7 mil. eur. Procesmi verejného obstarávania sa tak podarilo ušetriť 1,1 mil. eur.


Prostredníctvom elektronického kontrakčného systému bolo v uplynulom roku uskutočnených celkom 14 zákaziek v predpokladanej hodnote vyše 300 tisíc eur. Samospráva zazmluvnila zákazky v hodnote vyše 230 tisíc eur a ušetrila vyše 65 tisíc eur.

„V roku 2019 sme prvýkrát v histórii mesta dosiahli 100 percentnú úroveň procesov verejného obstarávania, ktoré znižujú výslednú zazmluvnenú hodnotu zákaziek a vytvárajú priestor na šetrenie finančných prostriedkov. Dbáme však aj na to, aby nebola rozhodujúca len cena zákazky, ale ekonomicky najvýhodnejšia ponuka. Teší ma, že procesy, ktoré sme na mestskom úrade zaviedli, prinášajú svoje výsledky,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina