Pre projekt planetária v Žiline sa nepodarilo získať zdroje, župa a univerzita rozpustili združenie


Foto: Pre projekt planetária v Žiline sa nepodarilo získať zdroje, župa a univerzita rozpustili združenie Foto: ilustračné - www.zask.sk

Ešte v marci 2017 predložilo minulé vedenie Žilinského samosprávneho kraja na zasadnutie zastupiteľstva návrh, ktorého súčasťou bolo vytvorenie združenia pre realizáciu projektu Planetárium Žilina. Druhým partnerom župy bola Žilinská univerzita v Žiline, na konci prípadnej úspešnej realizácie malo byť supermoderné planetárium priamo v areáli univerzity.

Ako súčasť planetária bola zamýšľaná aj konferenčná miestnosť pre 200 hostí s možnosťou 3D kina, priestor mal ponúknuť možnosti pre workshopy či výstavy. Projekt si kládol za cieľ spopularizovať vedu a vybudovať priestory, využiteľné na praktickú časť vzdelávania študentov.

Už v roku 2018 bolo však jasné, že z veľkolepých plánov nič nebude. Dôvodom je fakt, že sa spoločnému združeniu nepodarilo získať externé zdroje financovania na náročný projekt:

„Nové vedenie ŽSK spolu s vedením univerzity sa dohodlo, že nebudeme pokračovať na príprave projektovej dokumentácie. Jedným z dôvodov je, že sa nepodarilo získať finančné prostriedky z výziev. Do tak náročného projektu bez finančného krytia nepôjde ani jeden z partnerov,“ potvrdila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. 


Peniaze sa vrátia v plnej výške, kraj nevylučuje záujem v budúcnosti

Definitívnu bodku za celou myšlienkou dalo novembrové zasadnutie krajských poslancov, ktorí odhlasovali zrušenie spoločného združenia s názvom “Planetárium Žilina”. Na štart dostalo združenie na účet po 60-tisíc eur od oboch zakladajúcich členov. Tieto peniaze sa po rozpustení vrátia na účet Žilinského samosprávneho kraja v plnej výške, keďže od založenia nebola vyvíjaná činnosť.

„V minulom období bolo vytvorené združenie, cez ktoré sa mali rozvíjať aktivity súvisiace s projektom ,,Planetárium Žilina“. Pri založení združenia každá zmluvná strana vložila na samostatný účet zriadený na tento účel finančné prostriedky vo výške 60.000,-€. Združenie od svojho založenia nevyvíjalo žiadnu činnosť a tak naň nevznikli ani žiadne náklady,“ potvrdila Remencová.

Správou finančných prostriedkov a dispozíciou s účtom bola poverená Žilinská univerzita v Žiline, ktorá peniaze poukáže naspäť na účty členov. Podľa hovorkyne kraj nevylučuje, že ak by sa v budúcnosti vyskytla možnosť refinancovať vznik podobného centra popularizácie vedy, zapojil by sa opäť. Nateraz sú ale prioritou iné oblasti.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu