Slovenská pošta modernizuje IT prostredie, počas 3 dní budú zatvorené všetky pobočky v Žiline


Foto: Slovenská pošta modernizuje IT prostredie, počas 3 dní budú zatvorené všetky pobočky v Žiline Foto: ilustračné

Slovenská pošta prišla v roku 2019 s modernými službami pre verejnosť aj zamestnancov. Stratégia „Pošta 2020“, predstavená v septembri 2018, doposiaľ priniesla ľuďom mobilnú aplikáciu Slovenskej pošty, viac BalíkoBOXov, platbu kartou na pobočkách pôšt, platbu faktúr cez QR kód či efektívnejšiu prevádzku vďaka väčšiemu počtu pobočiek s vyvolávacím systémom a wifi pripojenia zadarmo.

„Slovenská pošta pripravuje pre zákazníkov aj pilotné doručovanie vo večerných hodinách, ďalšie rozšírenie siete a funkcionalít BalíkoBOXov, platbu kartou u kuriérov. Zvýšený komfort v doručovaní zásielok pocítia zákazníci aj vďaka modernému logistickému centru vo Zvolene s plne automatizovanými triediacimi linkami,“ informuje pošta vo svojej tlačovej správe.

Procesy, ktoré eviduje zákazník pred poštovou priehradkou, sú automatizované a prepojené informačnými systémami IT infraštruktúrou cez celé Slovensko. Ide o sieť vyše 1500 pobočiek a niekoľko desiatok ďalších útvarov Slovenskej pošty. Všetky elektronické služby sú zabezpečované cez informačné systémy, ktoré sa sústreďujú v dátovom centre Slovenskej pošty.

„Pôvodné dátové centrum bolo vybudované pred dvadsiatimi rokmi. Modernizácia služieb a teda aj ich procesov so sebou priniesli potrebu rozsiahlej technickej údržby IT spojenej s vybudovaním efektívnejšieho dátového centra a presunom existujúcich zariadení do nových priestorov a prevádzky,“ uvádza ďalej Slovenská pošta.


Od dnešného dňa v čase od 20:00 hod až do utorka rána 7. januára 2020 sa uskutoční rozsiahla údržba informačných systémov Slovenskej pošty, pôjde o presun existujúceho dátového centra do nových priestorov. Táto údržba informačných systémov je naplánovaná počas víkendu a štátneho sviatku, kedy je štandardne viac ako 85% pobočiek Slovenskej pošty mimo prevádzky a v súlade s poštovými podmienkami a licenciou Slovenská pošta nedoručuje zásielky.

V tomto období budú všetky informačné systémy Slovenskej pošty vypnuté a nebudú dostupné žiadne poštové služby, BalíkoBOXy, funkcionality mobilnej aplikácie ani internetová stránka Slovenskej pošty. Zároveň budú celoplošne všetky pobočky Slovenskej pošty zatvorené, pričom v tomto termíne ide len o 223 pôšt. Všetky služby, ktoré Slovenská pošta štandardne poskytuje, budú znovu dostupné od utorka rána 7. januára 2020, a to v závislosti od obnovy prevádzky dátového centra.

„Dočasná odstávka poštových služieb nemá vplyv na termíny vyplácania dôchodkov, nakoľko sa uskutoční počas víkendu a sviatku, kedy sa štandardne dôchodky nedoručujú. Dôchodcom, ktorí majú štandardný výplatný termín dôchodku 4. dňa v mesiaci, bude dôchodok vyplatený v piatok 3. januára 2020, nakoľko 4. januára je víkend. Tým dôchodcom, ktorí majú štandardný výplatný termín dôchodku 6. dňa v mesiaci, bude dôchodok vyplatený v utorok 7. januára, nakoľko 6. januára 2020 je štátny sviatok,“ uvádza Slovenská pošta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenská pošta