Projekt preferencie MHD v Žiline súťaží o najlepší infraštruktúrny projekt, hlasovanie končí zajtra


Foto: Projekt preferencie MHD v Žiline súťaží o najlepší infraštruktúrny projekt, hlasovanie končí zajtra Foto: ilustračné - dpmz.sk

Mesto Žilina je od septembra prvým na Slovensku, ktoré má k dispozícii komplexný systém aktívnej preferencie mestskej hromadnej dopravy. Ten napomáha k zlepšeniu plynulosti spojov vozidiel Dopravného podniku mesta Žiliny a znižuje meškanie, čím šetrí aj pohonné hmoty. 

Systém funguje vďaka komunikácii palubných jednotiek vozidiel, ktoré aktívne komunikujú s radičom cestnej dopravnej signalizácie na križovatke. Tá následne riadi ich prejazd križovatkou, ak do nej vchádzajú dve vozidlá naraz, prednosť má to s prioritou - teda napríklad meškajúce.

Menej častejšie rozbiehanie a brzdenie má benefit aj v podobe nižších emisií a menšieho negatívneho vplyvu na životné prostredie. Projekt, ktorého súčasťou sú napríklad aj dopravné kamery na vybraných križovatkách či možnosť sledovania dopravnej situácie v meste, aktuálne súťaží o najužitočnejší projekt v rámci kongresu ITAPA 2019. 

V konkurencii štyroch ďalších projektov sa uchádza o Cenu poslucháčov Rádia Slovensko za najužitočnejší v oblasti digitalizácie spoločnosti. „O Cenu ITAPA 2019 súťažia projekty, ktoré sa zameriavajú na ľudí, uľahčujú im život, či sprístupňujú služby, ale aj projekty, ktoré s využitím IT podporujú rozvoj komunít, spoločnosti a prostredia v širšom zmysle,“ uvádza k cene RTVS. 


Hlasovať za projekt môžete až do 25. októbra do polnoci na tomto odkaze - slovensko.rtvs.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu