Unikátna príležitosť pre gurmánov: Michelinská šéfkuchárka Palágyi mieri na Karlovský gastrofestival


Foto: Unikátna príležitosť pre gurmánov: Michelinská šéfkuchárka Palágyi mieri na Karlovský gastrofestival Foto: V 32-rokoch obhajuje talentovaná a rešpektovaná Eszter michelinskú hviezdu

Milovníci špičkovej gastronómie majú vďaka Spa hotelu Lanterna vo Velkých Karlovicích možnosť zažiť mimoriadny gastronomický zážitok. Už 5. a 6. októbra sa tu pri príležitosti známeho Karlovského gastrofestivalu predstaví ako hosť Eszter Palágyi, prvá a doposiaľ jediná držiteľka najprestížnejšieho ocenenia michelinská hviezda v strednej Európe.

Talentovaná a rešpektovaná maďarská šéfkuchárka pripraví v sobotu 5. októbra Michelinskú galavečeru a o deň neskôr Michelinský obed, ktoré si rozhodne nemôžete nechať ujsť ak patríte ku gurmánom. 

Obe menu sú jedinečnou príležitosťou k ochutnaniu zážitkovej maďarskej gastronómii v jej vrcholnom prevedení, skĺbenej so slávnymi maďarskými vínami. Túto možnosť máte vo Velkých Karloviciach, ktoré sa nachádzajú od Žiliny len 40 minút jazdy autom. O to výnimočnejšia je táto ponuka, že maďarská šéfkuchárka hosťuje mimo svoju reštauráciu len sporadicky: 

„Eszter Palágyi je veľmi vyťažená a mimo svojej reštaurácie Costes prakticky necestuje. O to viac nás teší, že prijala naše pozvanie a my môžeme jej nevšedný talent priblížiť tiež u nás. V dobre, kedy reštautáriam vládnu prevažne muži, je ešte stále len 32-ročná maďarská šéfkuchárka v gastronomickom svete skutočnou raritou,“ pozýva riaditeľ Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Samotná Eszter Palágyi o sebe v nadsádzke prehlasuje, že po chôdzi a reči bolo varenie treťou zručnosťou, ktorú si v živote osvojila. A je nutné dodať, že túto zručnosť svojou prácou a trpezlivosťou priviedla až k hviezdnej dokonalosti.

Hneď po škole zamierila na stáže v najlepších podnikoch vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku, kde štrnásť rokov zbierala skúsenosti. A po návrate zaslúžene zbiera jeden úspech za druhým. 

„Nielenže opakovane obhajuje michelinskú hviezdu, ale vlastnú reštauráciu Costes priviedla už trikrát za sebou k prvému miestu v TOP 10 reštaurácií Maďarska a trikrát za sebou v rokoch 2016 až 2018 bola tiež vyhlásená za Chef of the year v Maďarsku,“ dodáva Tomáš Blabla.

V zozname osobností, od ktorých sa úspešná Maďarka učila, sa vyníma meno kultového „šéfkuchára storočia“, Francúza Joëla Robuchona. Práve vplyvy francúzskej kuchyne prelína do národnej maďarskej, keďže ju táto krajina oslovila natoľko:


„Vo Francúzsku som sa naučila o čistej elegancii a komplexných chutiach, od tej doby to využívam pri varení a vymýšľaní svojich jedál. Vždy používam maďarské sezónne suroviny a tradičné metódy úpravy, ktoré zachovávajú ich charakteristickú chuť,“ popisuje šéfkuchárka, ku ktorej najobľúbenejším surovinám patria hľuzovky a zverina. 

A tie nebudú chýbať ani vo Velkých Karlovicích už začiatkom októbra. Hlavným chodom sobotnej galavečere totiž bude zverina so slivkovými ňokmi a ružičkovým kelom, medzichodom potom pstruh s kukuricou a hľuzovkou.

Tešiť sa ale môžete aj na ďalšie lahôdky, medzi ktorými istotne zaujme dezert Somlói Galuska, čo je maďarská čokoláda s orechmi a hrozienkami alebo svetoznáma maďarská mangalica


Viac informácií k menu Eszter Palágyi v Spa hoteli Lanterna


Prestrené na Michelinskú galavečeru a okúzľujúca atmosféra Spa hotelu Lanterna.

V predvečer gastrofestivalového víkendu, v piatok 4. októbra, sa ešte v Spa hoteli Lanterna uskutoční zahajovacia galavečera v podaní miestneho tímu, vedeného šéfkuchárom Josefom Tydlačkom. Menu bude skĺbené s prestížnou značkou šampaňského G.H.Mumm.

Nenechajte si ujsť ani ďalší program Karlovského gastrofestivalu a zapíšte si jeho termín do diára. Množstvo ochutnávok pod širokým nebom v 3,5 kilometrov dlhom horskom údolí môžete zažiť už počas víkendu 5. a 6. októbra. Viac na www.karlovskygastrofestival.cz 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Resort Valachy