Časť poslancov chce navrhnúť ukončenie zmluvy s prevádzkovateľom obrazovky na Hlinkovom námestí


Foto: Časť poslancov chce navrhnúť ukončenie zmluvy s prevádzkovateľom obrazovky na Hlinkovom námestí

Od mája 2011 funguje v Žiline na Námestí Andreja Hlinku projekt Telka v meste, v rámci ktorého mesto prenajalo za symbolickú sumu stĺporadie vedľa Parku SNP pre umiestnenie veľkoplošnej obrazovky o rozmeroch 5,76 x 3,2 metra. Prenájom odobrilo mestské zastupiteľstvo v danom roku, následne v roku 2017 poslanci opätovne nájom za 1 euro na rok predĺžili. 

Telka v meste je projekt vychádzajúci z diplomovej práce prenajímateľa na tému “efektívne využitie LED technológií vo vonkajšom prostredí-outdoor”. Výmenou za osadenie obrazovky získalo mesto priestor pre prezentáciu mediálneho obsahu v rozsahu až do 8 hodín denne, čo je približne 60 percent celkového času zapnutia.

Obrazovka sa zapína v čase od 08:00 hod. do 22:00. Zvyšný čas môže nájomca využiť na premietanie vlastného komerčného obsahu.

Poslanec plánuje navrhnúť vypovedanie zmluvy prevádzkovateľovi

Pred niekoľkými dňami bola Telka v meste odstavená kvôli poruche na distribučnom module, približne po týždni sa ju podarilo spustiť opäť. Časť poslancov okolo tímu Silná Žilina plánuje navrhnúť vypovedanie zmluvy s prevádzkovateľom, verejne tento zámer na sociálnych sieťach deklaroval poslanec Martin Kapitulík:

„Tá veľkoplošná obrazovka vôbec nepatrí do centra mesta a už dávno tam nemusela byť. Je škaredá a hlučnou reklamou pravidelne otravuje okoloidúcich (podobne aj obrazovka na OC Mirage). Žiaľ, bol som len jeden z dvoch poslancov, ktorí sme pred dvoma rokmi hlasovali proti predĺženiu jej prevádzky. Kým ostatné mestá na Slovensku a v Európe úspešne bojujú proti audio-vizuálnemu smogu, Mesto Žilina vtedy, za asistencie väčšiny poslaneckého zboru, prenajalo túto plochu len za 1 euro ročne na prezentovanie nevkusnej a hlučnej reklamy priamo v historickom centre,“ uviedol poslanec.

Nájomná zmluva na dobu neurčitú z roku 2017 ustanovuje aj prípady ukončenia nájmu, ku ktorému môže dôjsť vzájomnou dohodou alebo výpoveďou ktorejkoľvek zmluvnej strany aj bez udania dôvodu s trojmesačnou výpovednou lehotou. Výpoveď by museli v hlasovaní odobriť poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline, podľa našich informácií plánuje Kapitulík návrh predložiť na septembrovom zasadaní. 

Na televízii prebiehajú aj športové prenosy a letné kino

Prevádzkovateľ obrazovky a autor projektu Telka v meste, Peter Košťál, sa proti snahe o vypovedanie zmluvy bráni tým, že obrazovka pomáha aj mestu a jeho obyvateľom, napríklad športovými prenosmi či podporou kultúrnych podujatí:


„Dodnes sme premietali priame prenosy všetkých významných podujatí (olympiády zimné/letné, MS vo futbale, MS v hokeji), nezištne sme podporili nespočetné množstvo podujatí, od kultúrnych, cez ekologické, športové až po dobročinné zbierky týraných žien s deťmi, ľudí v núdzi a tak ďalej,“ dodáva s tým, že napríklad pri príchode fanúšikov Hajduku Split do Žiliny pomohli s premietaním zápasu pre tých, ktorí sa nezmestili na štadión.

Podľa Kapitulíka by nemalo mesto riešiť športové prenosy takto: „Je bežnou praxou tak na Slovensku, ako aj na celom svete, že mestá, v prípade potreby online prenosov z majstrovstiev alebo obdobných podujatí, jednorazovo zabezpečia pre športových fanúšikov na námestiach moderné veľkoplošné LED obrazovky s ozvučením, ktoré zodpovedajú moderným štandardom. Po podujatí ich z námestia odvezú. Keď to takto funguje všade vo svete, nevidíme najmenší dôvod, prečo by sme mali v Žiline, kvôli jednej akcii, ďalších 364 dní v roku, tolerovať otravovanie ľudí nežiadúcou reklamou.“

Obrazovka pravidelne slúži pre letné kino, ktoré, v spolupráci s mestom Žilina, prináša premietania filmov priamo na Námestie Andreja Hlinku. V minulosti bola súčasťou festivalu Fest Anča, počas zhromaždení po vražde Jána a Martiny bol na nej grafický symbol zhromaždení. 

Medzi hlasujúcimi na sociálnej sieti je viac tých, ktorým obrazovky neprekážajú

Prevádzkovateľ pripomína, že na začiatku čelili nevôli obyvateľov v okolí námestia, po vzájomných stretnutiach však upravili hladinu zvuku na osobnom stretnutí na vyhovujúcu úroveň. Bez komerčných klientov nie je podľa jeho slov možné prevádzkovať podobný projekt:

„Naši komerční klienti sú pre nás nevyhnutným zdrojom financovania projektu Telka v meste. Aj napriek viacerým ponukám na prenájom komerčného priestoru pre politické kampane (regionálne aj parlamentné) a veľmi ľahkému zárobku, sme všetky odmietli. Samotné vedenie mesta Žilina nikdy nezneužilo mediálny priestor na politické účely,“ dodáva Košťál. 

Poslanec tvrdí, že mesto má pristupovať k organizácii letného kina inak: „V rámci kampane sme na jeden deň vrátili do Bôrického parku letné kino, ktoré si prišlo pozrieť niekoľko tisíc Žilinčanov. Rovnako sme takéto kiná zorganizovali pre ľudí aj v ďalších mestských častiach. Sme presvedčení, že mesto by malo organizovať práve takéto podujatia, nie za euro predávať reklamný priestor na námestí a pritom sa ešte tváriť, že to robí pre ľudí.“

Pre zistenie názoru Žilinčanov na obrazovky na Hlinkovom námestí sme pred niekoľkými dňami využili anketu na sociálnej sieti Facebook, do ktorej sa zapojilo zatiaľ približne 1200 hlasujúcich. V dobe publikovania článku bolo približne 61% opýtaných za a 39% proti. Pripomíname, že napriek pomerne vysokopočetnej vzorke hlasujúcich, nemusí byť ich zastúpenie v reálnej populácii reprezentatívne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu