FOTO: Na poli pri obci Višňové musel pristáť vetroň, s vytiahnutím lietadla pomáhali žilinskí hasiči


FOTO: Na poli pri obci Višňové musel pristáť vetroň, s vytiahnutím lietadla pomáhali žilinskí hasiči
Galéria: 12 fotiek

Dnes 6. júla boli žilinskí hasiči privolaní v čase po 17:00 hod. do obce Višňové, kde mal podľa prvotných informácií padnúť vetroň do kukuričného poľa. Po príchode na miesto začali s prehľadávaním oblasti pričom zistili, že lietadlo sa nachádza niekoľko desiatok metrov od cesty. Pilot pochádzajúci z Českej republiky neutrpel pri pristátí žiadne zranenia, došlo však k poškodeniu jeho vetroňa.

Ponad Žilinu prelietal v rámci aktuálne prebiehajúcich majstrovstiev Európy, ktoré sa konajú v Prievidzi. Vetrone využívajú na svoj let stúpavé prúdy, no keďže sa v oblasti Žiliny podmienky náhle zhoršili, pilot začal hľadať miesto, kde by mohol zosadnúť. Do úvahy prichádzalo bývalé letisko v obci Višňové, na jeho ploche sa ale nachádzalo viacero áut a ľudí. Pilot si z tohto dôvodu vybral neďaleké pole.

Galéria: 12 fotiek

Pri pristávaní majú bezmotorové lietadlá rýchlosť približne 90 kilometrov za hodinu. Podobne tomu bolo aj v tomto prípade, kedy vetroň zosadol do približne 80 centimetrov vysokej kukurice. Počas pristátia došlo k poškodeniu časti lietadla, kde sa odhaduje predbežná výška škody okolo 2000 eur.


Podobné pristátia absolvujú piloti bežne, keď sa im zhoršia podmienky na ďalší let. V niektorých prípadoch končia na letiskách, inokedy na lúkach a v horších prípadoch, podobne ako dnes, v poliach.

S rozobratím a následným vytiahnutím lietadla z poľa pomáhali žilinskí hasiči, ktorí na mieste zasahovali takmer dve hodiny. Celková hmotnosť vetroňa bola približne 250 kilogramov a bolo nutné ho vytiahnuť niekoľko desiatok metrov na cestu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu