Ceny bytov v Žiline opäť medziročne rástli, dvojizbové sú drahšie v priemere o 12-tisíc eur


Foto: Ceny bytov v Žiline opäť medziročne rástli, dvojizbové sú drahšie v priemere o 12-tisíc eur Foto: ilustračné

Dopyt po bývaní v Žiline rástol aj počas minulého roka, čo sa, spolu s nedostatkom nových bytových priestorov, podpísalo na náraste priemerných cien za byty. Analytici portálu Nehnuteľnosti.sk zhodnotili situáciu na realitnom trhu v roku 2018 aj v Žiline a informovali o tom, že uplynulý rok sa vyznačoval nízkou ponukou bytov na predaj. 

Správanie klientov ovplyvňovalo niekoľko faktorov: „Jedným z nich boli nízke úrokové sadzby pri hypotékach, ktoré patria k najnižším v Európe. Ďalej rastúca zamestnanosť, vyššia priemerná mzda a ekonomický rast SR. A v neposlednom rade to bola séria opatrení Národnej banky Slovenska, ktoré schladili, alebo ešte len pravdepodobne schladia realitný trh.“

Ceny dvojizbových a trojizbových bytov v Žiline medziročne rástli o tisícky eur. Pri zostavovaní tabuliek vychádzajú analytici portálu z priemerných cien inzerovaných nehnuteľností.

Oproti 4. kvartálu 2016 bol nárast v rovnakom období roku 2018, teda po dvoch rokoch, v Žiline pri dvojizbových bytoch dokonca najvyšší. Kým na konci roku 2016 sa priemerne predávali tieto byty za 71 500 eur, na sklonku uplynulého roku to bolo už 90 000 eur. Rozdiel predstavuje 18 500 eur.

Medziročne narástla cena o 12-tisíc, pri trojizbových bytoch bol nárast v absolútnej hodnote 8 000 eur. V priemere sa dal kúpiť v Žiline trojizbový byt za sumu 106 000 eur, rok predtým to bolo 98 000 eur.


Analytici si zároveň trúfli predpovedať, čo by mohol priniesť aktuálny rok. V Žiline je v príprave a výstavbe niekoľko developerských projektov, napríklad projekt Rudiny II. alebo Zelené Vlčince. 


„Slovenský realitný trh dlhodobo ťaží z vysokého konkurenčného prostredia v bankovom sektore a nízkych úrokových sadzieb. Napriek rastu cien a vysokému dopytu produkcia nových bytov už pár rokov spomaľuje. Predzásobenie v ponuke bytov tak v najbližšom období nehrozí aj preto, že developeri veľmi opatrne fázujú svoje projekty. Je predpoklad, že základné faktory ovplyvňujúce slovenský realitný trhu sa pre rok 2019 nezmenia. Kam by však mali smerovať naše pohľady je európska a globálna ekonomika. Práve vplyvy zo zahraničia budú pravdepodobnejšie stáť za zásadnejšou zmenou nášho domáceho realitného trhu,“ uzatvára predpovede analytikov portál Nehnuteľnosti.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu