V Žiline sa stretlo šesť županov, členovia združenia SK 8 riešili dopravu, školstvo či eurofondy


Foto: V Žiline sa stretlo šesť županov, členovia združenia SK 8 riešili dopravu, školstvo či eurofondy
Galéria: 6 fotiek

Na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja sa dnes uskutočnilo stretnutie zástupcov Združenia samosprávnych krajov SK8. Tí spolu rokovali aj o kritickom stave dopravy, s ktorou má každý kraj skúsenosti či o súčasnom systéme určovania počtu žiakov na stredných školách. Ďalšími témami bolo zdravotníctvo, riešenia v sociálnej oblasti alebo čerpanie štrukturálnych fondov Európskej únie.

Na stretnutí sa zúčastnili okrem žilinskej županky Eriky Jurinovej aj predseda združenia SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič, banskobystrický župan Ján Lunter, prešovský župan Milan Majerský, trenčiansky župan Jaroslav Baška a bratislavský župan Juraj Droba. Predsedovia oslovia listom Ministerstvo dopravy a výstavby SR aj vládu, kde upozornia na dôležitosť dostavby tunela Višňové.

Predsedníčka ŽSK Jurinová pripomenula, že je dôležité, aby ministerstvo pri rozhodovaní o ďalšom osude výstavby tunela Višňové bralo do úvahy všetky informácie a dôsledky. Ak by došlo k zastaveniu úseku, zabrzdí sa vývoj viacerých regiónov na dlhé roky - vrátane Prešova, Košíc, Bratislavy či Trnavy.

Predsedovia krajov taktiež pomenujú kritické úseky vo vlastných samosprávach, keďže vláda avizovala v priebehu najbližších 4 rokov investície v celkovej výške 200 miliónov eur do ciest I. triedy. Župani chcú týmto krokom pomôcť nadviazať investície na úseky II. a III. triedy, ktoré patria pod samosprávne kraje.


Jaroslav Baška pripomenul, že v regióne Považia bude po plánovanom utlmení ťažby uhlia nevyhnutné dobudovať infraštruktúru na prepojenie s mestom Trenčín. Župani budú apelovať aj na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, kde budú žiadať pomoc pri riešení nedostatočných kapacít u lekárov.

Riešili sme aj rajonizáciu špecialistov, kde chceme zachovať voľnosť výberu lekára. Zároveň sa nám množia požiadavky občanov, ktorí sa nevedia dostať k zvoleným lekárom. Ministerstvo žiadame, aby nám pomohlo túto situáciu riešiť. Vzhľadom na zmeny ordinačných hodín lekárov môže zostávať nevykrytý čas medzi jednou hodinou a štvrtou hodinou, kedy začínajú ambulantné pohotovostné služby, čo predražuje náklady na záchranné zdravotné služby,“ dodala Erika Jurinová. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu