Ceny v stavebníctve rastú: Budú byty ešte drahšie?


Foto: Ceny v stavebníctve rastú: Budú byty ešte drahšie?

Kúpa nehnuteľnosti je investícia, ktorá sa vyplatí - ak stavíte na kvalitnú stavbu vo vyhľadávanej lokalite, jej hodnota bude rokmi len a len stúpať. Váhate, či je na kúpu bytu pravý čas? Ceny stavebných prác a materiálov stále rastú...

Stavebníci sú vyťažení, byty sú drahšie

Ak dopyt prevyšuje ponuku, ceny rastú. Toto základné ekonomické pravidlo môžeme aktuálne v tomto pomere sledovať v stavebnom sektore. Rezidenčná výstavba je v plnom prúde, dopyt po stavebných prácach je často v mnohých regiónoch väčší, ako dokážu stavebné spoločnosti pokryť, čo má za dôsledok vysoké vstupné náklady investorov.

V minulom roku boli stavebné spoločnosti rekordne vyťažené aj v zimných mesiacoch. Podľa kvartálnej analýzy spoločnosti CEEC Research zo začiatku tohto roka až na 84 %. Mnohé spoločnosti majú zazmluvnené zákazky na niekoľko mesiacov dopredu, niektoré dokonca neprijímajú nové objednávky a ak áno, neboja sa cenu navýšiť - pokryť tak výdavky na ďalšiu pracovnú silu.

Stavebníci si tak môžu diktovať ceny za odvedenú prácu, ktoré sa v konečnom dôsledku odrážajú v cenách novostavieb – v cene vášho vysnívaného bytu je tak oveľa viac činiteľov, ako sa na prvý pohľad zdá. A ak bude stavebný boom postupovať aj naďalej v nastolenom trende, stavebné firmy nebudú mať dôvod ceny svojej práce znižovať, práve naopak.

Rastú aj ceny materiálov

Ceny stavebných prác v priemere od začiatku roka medziročne vzrástli o 3,1 % (údaj z 3. kvartálu 2018, uvádza Štatistický úrad SR). Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve dokonca až o 4,5 %. Za tento jav môžu najmä zvyšujúce sa ceny surovín a energie - vstupných nákladov, ktoré musia zaplatiť výrobcovia cementu či minerálnej vlny a iných materiálov, ktoré sú potrebné pri bytovej výstavbe. 

Kto chce kvalitu, zaplatí viac

Skúsení developeri si dávajú mimoriadne záležať na kvalite použitých materiálov a technológií. Dôvodom je hlavne minimalizácia prípadných reklamácií v budúcnosti a aby si zároveň nepoškodzovali svoje dobré meno. Ďalším dôvodom je aby sa k nim klienti vracali Spokojný klient je najlepšia reklama. Je teda pochopiteľné, že vo vyššej cene za meter štvorcový novostavby sú často ukryté vyššie vstupné náklady na výstavbu.

Rezidenčná výstavba 21. storočí nie je iba o bytových domoch - predáva najmä pridaná hodnota - poloha, zelené strechy, garážové miesta, zveľadené verejné priestory - i toto všetko musí investor zahrnúť do finálnej ceny za nehnuteľnosť. Tieto pridané hodnoty veľa kupujúcich v prípade kúpy v štádiu rozostavanosti projektu dostatočne nevníma a ich dopad vie oceniť až následne. Hodnota ich nehnuteľnosti v čase jej dokončenia niekedy stúpne aj o desať a viac percent. Toto je mimochodom jedným z hlavných premís špekulatívnych nákupov nehnuteľností. Investor s dostatkom kapitálu musí mať „dobrý nos na dobrý projekt“. Hlavným heslom realitného biznisu preto je a vždy bude „poloha, poloha, poloha“ a dobrý projekt takúto polohu zároveň sám spoluvytvára.

Stavby zdražuje aj legislatíva

Nárast cien v stavebníctve významne ovplyvňujú aj legislatívne zmeny. Zvýšili sa protihlukové štandardy na bytovú výstavbu, investori musia splniť povinné kvóty na zelené plochy či parkovacie miesta a tiež pokryť náklady na dopravné napojenia. Nutnosťou je tiež energetický certifikát v kategórii A0, získanie ktorého vyžaduje napríklad hrubšie zateplenie objektu, kvalitnejšie okná alebo tzv. rekuperačné jednotky.

Ako sa menia hypotéky?

Legislatívne zmeny postihli aj hypotéky. Budú úvery na bývanie v roku 2019 dostupnejšie alebo môžeme očakávať nejaké obmedzenia? „V snahe zamedziť rastu zadlženosti domácností u nás, Národná banka Slovenska (NBS) postupne implementuje niekoľko preventívnych opatrení. Konkrétne ide o reguláciu výšky LTV (pomer hodnoty zakladanej nehnuteľnosti a výšky úveru), DTI (pomer dlhov a príjmov) ako aj uplatnenie Povinnej rezervy klienta. Tieto 3 opatrenia sa už postupne  zavádzajú, no naplno sa v praxi prejavia až v nasledujúcom roku. Vzhľadom na to môžeme teda v roku 2019 počítať s náročnejším vybavovaním úverov na bývanie. Súčasne, na základe informácií o Európskej centrálnej banke (ECB), ktorá už nebude v takej miere podporovať trh lacnými peniazmi, očakávame aj postupné navyšovanie úrokovej miery (ceny úverov). Vyššie menované obmedzenia NBS a predpoklad zvyšovania cien úverov sú dostatočnými signálmi na to, aby sme sa pripravili na možné zhoršenie dostupnosti úverov na bývanie a za vyššiu cenu, ako je tomu dnes.“ odpovedá Ing. Peter Herberger, obchodný riaditeľ GEPARD FINANCE s.r.o.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Istrofinal