Nový pútač s predvolebnou reklamou pribudol bez povolenia aj na Šibeniciach


Foto: Nový pútač s predvolebnou reklamou pribudol bez povolenia aj na Šibeniciach

Predvolebná kampaň v Žiline je v plnom prúde. Svedčia o tom desiatky reklám, ktoré oslovujú voličov - či už na internete, v schránkach alebo na billboardoch pri cestách. Kandidáti si prenajímajú plochy aj na vonkajších reklamných zariadeniach, stovky plôch v Žiline je obsadených práve politickou reklamou.

Mesto Žilina dlhodobo bojuje proti nelegálnym billboardom, ktorých sa v okolí Žiliny nachádza niekoľko tisíc. S blížiacim sa dátumom komunálnych volieb vznikajú ďalšie nepovolené plochy, ktorých stavitelia si nerobia ťažkú hlavu zo stavebného zákona. Postihovanie je totiž časovo a finančne náročné, mestu sa darí ročne odstrániť len niekoľko desiatok billboardov.

Už pred niekoľkými dňami sme písali o nosiči, ktorý vznikol na Pietnej ulici neďaleko cintorína. Ten podľa fotografie obyvateľa neďalekej chatárskej oblasti propaguje jedného z kandidátov na primátora Žiliny. Napriek tomu, že vo volebnom programe presviedča voličov o poctivosti, propagácia za hranou zákona mu neprekáža.


Na ďalšie reklamné zariadenie, ktoré sa objavilo pri frekventovanej ceste I. triedy na Šibeniciach, nás upozornili viacerí čitatelia a dokonca aj niektorí z poslancov mestského zastupiteľstva. Vznik billboardu v mieste, ktoré sa len prednedávnom podarilo vyčistiť, je o to zarážajúcejší. Asi nikoho neprekvapí, že propaguje rovnakého kandidáta ako v prípade Pietnej ulice. 

Hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová nám potvrdila, že stavebný úrad mesta nevydal žiadne povolenie k predmetnej reklamnej stavbe. Stavebníci podobných čiernych stavieb často obchádzajú zákon, argumentujú tým, že nejde o stavbu spojenú so zemou. Zároveň sa spoliehajú na nízku mieru likvidácie takýchto plôch, nezákonne sa tak obohacujú na úkor zhoršovania kvality života všetkých obyvateľov.

„Reklamná stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo upevnená strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ na zemi alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu a ktorej funkciou je šírenie reklamných, propagačných, navigačných a iných informácií viditeľných z verejných priestorov,“ uvádza stavebný zákon. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu