Na Pietnej ulici v Žiline vyrástol nepovolený billboard, zobrazuje jedného z kandidátov na primátora


Foto: Na Pietnej ulici v Žiline vyrástol nepovolený billboard, zobrazuje jedného z kandidátov na primátora Foto: čitateľ

Počas včerajšieho dňa vyrástol v zákrute na Pietnej ulici, v blízkosti nového cintorína pod Hradiskom, nový reklamný pútač. Upozornil nás naň obyvateľ chatárskej oblasti, ktorý úsekom pravidelne prechádza. Billboard, ktorý vyrástol zo dňa na deň, propaguje jedného z kandidátov na primátora Žiliny v nadchádzajúcich voľbách.

Ten, paradoxne, pri predstavovaní programu uviedol, že je pre neho dôležitá čistota mesta a ochrana životného prostredia. „Desatoro pre Žilinu skoro až s biblickým odkazom a potom toto postavia rovno ku cintorínu. Prečo máme my ako obyvatelia tolerovať ďalší vizuálny smog, ktorý pomáha produkovať jeden z kandidátov na primátora?“ pýta sa čitateľ.

Faktom zostáva, že zadávateľ billboardu nemusí vedieť, či je plocha, na ktorej inzeruje, povolená. Ako nám potvrdila hovorkyňa mesta Žilina, reklamný nosič nie je povolený. Na mesto sa do dnešného dňa nikto neobrátil s podnetom občanov na nelegálne reklamné plochy.

„Stavebný úrad nevydal stavebné povolenie k umiestneniu tejto reklamnej stavby,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. Na vrchnej strane nelegálneho nosiča sa nachádza kontaktné číslo a názov mediálnej agentúry.


Nepovolený billboard si agentúra označila od prvého dňa. Zdroj: čitateľ

Stavebníci podobných čiernych stavieb často obchádzajú zákon, argumentujú tým, že nejde o stavbu. Asi najznámejším prípadom podnikateľa, ktorý takto vysvetľoval svoje konanie, je Mikuláš Vareha, ktorý si momentálne odpykáva trest za daňové podvody.

Stavebný zákon však pozná aj prípady, kedy nemusí byť reklamná stavba spojená so zemou. To sa týka aj nelegálne osadeného billboardu na Pietnej ulici, ktorý je umiestnený na podklade - betónových kvádroch:

„Reklamná stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo upevnená strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ na zemi alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu a ktorej funkciou je šírenie reklamných, propagačných, navigačných a iných informácií viditeľných z verejných priestorov,“ uvádza stavebný zákon.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu