Dnes slávnostne otvorili pracovisko očnej chirurgie v Liptovskom Mikuláši


Foto: Dnes slávnostne otvorili pracovisko očnej chirurgie v Liptovskom Mikuláši Foto: Žilinský samosprávny kraj

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti na Liptove pomôže zlepšiť aj nové pracovisko jednodňovej očnej chirurgie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnila aj žilinská županka. Viac operácií a viac odborných vyšetrení umožní nový očný pavilón, ktorý dnes slávnostne otvorila žilinská  županka Erika Jurinová v Liptovskej nemocnici s poliklinikou (LNsP).

Žilinský samosprávny kraj podporuje všetky zdravotnícke zariadenia v ich modernizácii. Našim cieľom je vytvárať v nemocniciach, ktorých sme zriaďovateľom, špecializované pracoviská. Tento pavilón bude poskytovať kompletné odborné vyšetrenia zrakového aparátu,“ povedala županka Jurinová. Ako ďalej dodala, nie len finančné prostriedky urobia zdravotnú starostlivosť kvalitnejšou. „Dôležité je, aby aj personál odvádzal kvalitnú prácu,“ uzavrela.   

Nemocnica v Liptovskom Mikuláši poskytuje zdravotnú starostlivosť v spádovej oblasti pre 72-tisíc obyvateľov. V poslednom období zaznamenala stúpajúci trend očných chorôb a tým aj rastúci nápor na operácie. Nové priestory pomôžu zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Operačná sála. Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

„V novom očnom pavilóne máme dve operačné sály a posilnili sme sa aj personálne. Vďaka tomu máme priestor takmer každý deň v týždni operovať. Na predchádzajúcom pracovisku sme mohli operovať len dva-tri krát do týždňa. Teraz máme vytvorené ideálne podmienky,“ uviedla primárka oddelenia Sidónia Siváková.


Očný pavilón sa nachádza v budove, ktorá bola nevyužívaná, jej prevádzka začala otvorením prvej verejnej lekárne v prízemí. Rozsiahla rekonštrukcia budovy bola financovaná zo zdrojov Žilinského samosprávneho kraja a z dotácie u úradu vlády. „Doteraz stavebné úpravy a rekonštrukcia celej budovy stáli 1,3 milióna eur a do prístrojového vybavenia sme investovali okolo 300 tisíc eur,“ povedala riaditeľka nemocnice Ľudmila Pohančeníková.

Okrem jednodňovej očnej chirurgie je pacientom v budove k dispozícií verejná lekáreň a tri ambulancie– všeobecná ambulancia pre deti a dorast a kardiologické ambulancie pre deti a dospelých.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj