Za rok 2017 skončili všetky štyri župné nemocnice Žilinského kraja v strate


Foto: Za rok 2017 skončili všetky štyri župné nemocnice Žilinského kraja v strate Foto: Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu - Mapy Google

Všetky štyri župné nemocnice - Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši, Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej a Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégého v Dolnom Kubíne - skončili za rok 2017 v strate.

Uvádza to Správa o hospodárení zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja k 31.12.2017, ktorú budú v piatok 9. marca 2018 prerokovávať poslanci aj neposlanci na zasadnutí finančnej komisie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. Kumulatívna strata nemocníc predstavuje približne 1 milión 334-tisíc eur.

Zdroj: ZZ v pôsobnosti ŽSK

Oproti minulým rokom, kedy boli nemocnice v zisku, ide o stratu. Najvýraznejšie sa na vygenerovaní straty podieľa navýšenie priemernej a minimálnej mzdy, zmena v úhradách za zdravotnú starostlivosť a náklady na investičné akcie. Kapitálové výdavky dosiahli za uplynulý rok výšku 6,2 milióna eur, niečo viac ako polovicu (3,3 mil. eur) financovali župné nemocnice a poliklinika v Námestove úvermi.

Najväčší absolútny podiel na celkovom zápornom hospodárskom výsledku nemocníc má Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši, kde náklady narástli o 5,9%, v prepočte 982 tisíc eur. Viac ako dve pätiny nákladov nemocníc tvoria výdavky na platy zamestnancov a zdravotníkov.


Viac ako 456 tisíc ambulantne vyšetrených pacientov

Stúpajúcu tendenciu majú však aj počty ambulantne vyšetrených pacientov a ukončených hospitalizácií, ktorých bolo 48 421. Rastúci trend presunu zdravotnej starostlivosti do jednodňovej zdravotnej starostlivosti zaznamenali aj zariadenia v pôsobnosti ŽSK, kde predstavuje celkový počet výkonov 4273 - o 216 viac v porovnaní s minulým rokom.

Zdroj: ZZ v pôsobnosti ŽSK

Zvýšený počet zákrokov sa premietol aj do zvýšených výdavkov, nielen na mzdy. Ako vyplýva zo správy, napriek rastu miezd o viac ako 2,4 milióna eur, rástli príjmy od zdravotných poisťovní len o približne pol milióna eur: „Kým výdavky na mzdy v roku 2017 oproti roku 2016 stúpli o 6,10 %, čo predstavuje 2,4 mil. €, príjmy od zdravotných poisťovní len o 0,77 % t.j. 443 tis. €.“

Takmer polovica všeobecných lekárov pre deti a dorast má viac ako 60 rokov

Štatistiky ukazujú aj ďalší problém, s ktorým bojuje celé odvetvie zdravotníctva. Pri priemernom veku lekárov je počet všeobecných lekárov pre dospelých v Žilinskom kraji 247, z toho vo veku nad 50 rokov až 68 %. Pri všeobecných lekároch pre deti a dorast predstavuje podiel starších ako 50 rokov dokonca viac ako tri štvrtiny (75,36%).

Aj pri posunutí vekovej hranice na 60 rokov, teda o desať rokov, stále predstavuje podiel všeobecných lekárov pre deti a dorast v nemocniciach župy 49,27 percenta. V okrese Kysucké nové mesto je v takomto veku 5 zo 7 lekárov, podobne v Tvrdošíne z desiatich lekárov má až sedem viac ako 60 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu