Káder basketbalistov PP TV RAJ Žilina preverí v súboji generácií výber žilinských legiend


Foto: Káder basketbalistov PP TV RAJ Žilina preverí v súboji generácií výber žilinských legiend Foto: bkzilina.sk

Zaujímavú akciu nielen pre milovníkov basketbalu prichystal pred štartom extraligy basketbalový tím PP TV RAJ Žilina. Už v sobotu totiž na palubovke na Rosinskej ceste v Žiline preverí ich pripravenosť výber žilinských legiend. Viesť ho bude Jozef Michalko, basketbalista Slovenska za rok 1990 a tréner BK Váhostav Žilina či reprezentácie.

V tíme legiend si zahrá aj súčasný generálny manažér PP TV RAJ Žilina Ondrej Šoška: „Keď som rozmýšľal nad tým, ako opäť dostať do povedomia priaznivcov športu hráčov, ktorí v minulosti niečo v basketbale dokázali a ktorí robili tomuto športu i Žiline dobré meno, napadlo ma zorganizovať stretnutie - duel bývalých a súčasných basketbalistov. Predsa tento šport má v Žiline veľkú tradíciu a vždy tu bola liaheň skvelých hráčov pre ligu, či reprezentáciu.“

Legendy naprieč rôznymi generáciami sú rozhodne zárukou zaujímavého zápasu aj zábavy. Zverencov Ivana Kurillu vyzve Výber legiend  basketbalu v sobotu 15. septembra o 18.30 v Športovej hale na Rosinskej ceste. 

Výber Legiend žilinského basketbalu

Jozef Michalko - československý a neskôr slovenský reprezentant, účastník ME 1987 a 1991, basketbalista Slovenska za rok 1990, tréner BK Váhostav Žilina a reprezentácie SR. 

Ján Faith - juniorský reprezentant Československa, súčasť tímu, ktorý v sezóne 1977/78 vybojoval pre Žilinu postup do najvyššej československej súťaže, dlhoročný rozhodca.

Miroslav Hrnčiar - člen reprezentačného výberu Československa do 23, bol súčasťou tímu, ktorý vybojoval historický postup do najvyššej súťaže v Československu, v roku 1979 zaradený do Top 10 slovenských hráčov.

Ladislav Hrnčiar - v Žiline odohral 16 sezón a bol členom tímu, ktorý vybojoval postup do 1. československej ligy, člen reprezentačného B-výberu Československa, ako tréner viedol reprezentáciu ČSSR do 22 rokov, s ktorou získal na ME 5. miesto, ako tréner Žiliny získal v 1. ročníku samostatnej slovenskej ligy striebornú medailu.

Tomáš Bystroň - bývalý reprezentant Československa, člen tímu, ktorý v prvom ročníku samostatnej slovenskej ligy získal so Žilinou strieborné medaili, patrí do Top 50 v historických tabuľkách bývalej československej ligy.

Ivan Jančura - odchovanec Spišskej Novej Vsi, ktorý bol oporou Žiliny počas 10-tich sezón na prelome 80-tych a 90-tych rokov.

Martin Buňák - bývalý reprezentant SR, na ME juniorov získal v drese Československa bronzovú medailu, so Žilinou vicemajster SR v sezóne 1992/93.


Ivo Štefek - odchovanec basketbalu v Považskej Bystrici, bývalý slovenský reprezentant, v sezóne 1992/93 so Žilinou vicemajster SR.

Dušan Baláž - rodák zo Žiaru nad Hronom, so Žilinou bol pri zisku strieborných medailí v sezóne 1992/93, svojho času jeden z najlepších strelcov v extralige, člen širšieho kádra reprezentácie SR

Dejan Miš - s basketbalom začínal v KK Jugoplastika Dubrovník, dlhoročná opora Žiliny, v ročníku 2003/2004 v Top 5 strelcov najvyššej súťaže, v sezóne 2008/2009 pomohol k návratu Žiliny do extraligy.

Ondrej Šoška - bývalý slovenský reprezentant, juniorský majster SR, v drese Pezinka majster SR, 5x vicemajster v českej Mattoni NBL v drese Kunína a Prostějova, v súčasnosti generálny manažér PP & TV RAJ Žilina.

Juraj Gavlák - bývalý reprezentant SR, juniorský majster SR, po štyroch sezónach v Žiline pôsobil v českej Mattoni NBL, kde bol oporou NH Ostrava, v sezóne 2003/2004 zaznamenal proti Pardubiciam 42 bodov, čím svojho času utvoril rekord v českej lige.

Jaromír Kocur - juniorský majster SR, dlhoročný hráč Žiliny v extralige aj v 1. lige, v A-tíme začínal spoločne so Šoškom a Gavlákom.

Marek Jurík - juniorský majster SR, v sezóne 2004/2005 najlepší strelec Extraligy, bývalý reprezentant SR, bývalý asistent trénera reprezentácie SR do 18 rokov, okrem Žiliny pôsobil v Leviciach, Prievidzi a Komárne a v českej Mattoni NBL v Ústí nad Labem.

Miroslav Futo - kapitán reprezentácie SR do 20 rokov, okrem Žiliny pôsobil aj v Interi Bratislava, s ktorým sa stal vicemajstrom SR, v sezóne 2006/2007 pôsobil v Děčíne v českej Mattoni NBL, bol súčasťou tímu Žiliny, ktorý sa postaral o zisk bronzových medailí v sezóne 2010/2011, v minulom ročníku asistent trénera Žiliny.

Ján Závodný - juniorský majster SR, mládežnícky reprezentant SR, v Žiline začínal medzi mužmi už ako 17-ročný, po prestupe do Lučenca získal titul v slovenskej Extralige, do Žiliny sa vrátil po opätovnom postupe do najvyššej súťaže a v sezóne 2010/2011 s ňou dosiahol 3. miesto.

Viliam Kosa - juniorský majster SR, so Žilinou vybojoval postup do najvyššej súťaže, v ktorej získal v sezóne 2010/2011 bronzové medailí.

Peter Tilandy - juniorský majster SR, reprezent SR U20, postup so Žilinou do extraligy, zisk bronzových medailí v sezóne 2010/2011.

Luisa Michulková - bývalá slovenská reprezentantka, ako hráčka Ružomberka účastníčka Final four Euroligy, sedemnásobná majsterka SR, účastníčka ME.

Slávka Frniaková - strieborná medailistka z ME junioriek v roku 1996 v Žiline a bronzová medailistka z MS junioriek v Brazílií v roku 1997, účastníčka OH v Sydney, v drese SCP Ružomberok dvojnásobná víťazka Európskej ligy, 9 titulov v najvyššej slovenskej a dva v českej najvyššej súťaži.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: bkzilina.sk