Bicyklom z Budatína až do Ochodnice po cyklotrase? Mesto chce s partnermi žiadať o eurofondy


Foto: Bicyklom z Budatína až do Ochodnice po cyklotrase? Mesto chce s partnermi žiadať o eurofondy Foto: ilustračné - pixabay.com

Mesto Žilina pokračuje v zámere budovať cyklotrasy, prepájajúce okolité mestá a obce. Po tom, ako 3. januára vzniklo Združenie obcí Rajecká cyklotrasa, ktorého členmi sú okrem mesta Žilina aj mesto Rajecké Teplice a obce Lietavská Lúčka a Porúbka, by malo vzniknúť obdobné zoskupenie aj pre vybudovanie cyklotrasy smerom na Kysuce. Začínať by mala v mestskej časti Budatín.

Združenie obcí – Cyklotrasa Ochodnica – Žilina Budatín združí mestá Žilina, Kysucké Nové Mesto a obce Kysucký Lieskovec, Rudina, Rudinka a Ochodnica. Práve v poslednej menovanej by mala cyklotrasa končiť, sídlo združenia bude v Kysuckom Novom Meste. Cieľom je, rovnako ako v prípade Rajeckej cyklomagistrály, žiadať o štrukturálne fondy z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Účelom založiť združenie je zabezpečenie miestnej dopravy (cyklodoprava a cykloturistika) a rozvoj miestneho cestovného ruchu vo forme vybudovania cyklotrasy spájajúcej všetky zúčastnené obce – Ochodnica až Žilina – Budatín.


„Združenie bude oprávneným žiadateľom finančnej podpory na výstavbu cyklistickej dopravnej trasy určenej predovšetkým na dochádzku za prácou z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci Regionálnej integrovanej územnej stratégie,“ uvádza sa v návrhu materiálu, ktorý predkladá Igor Choma.

Jednotliví členovia združenia budú financovať jeho chod pomerovo k dĺžke cyklotrasy v danom katastrálnom území obce či mesta. V Žiline by sa malo jednať o približne 4 kilometre dlhý úsek, na mapke nižšie si môžete pozrieť zamýšľanú trasu cyklochodníka. Cyklotrasa zároveň bezpečne prepojí Budatín s Brodnom. Návrh na registráciu by mal podať primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartela.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu