Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline dnes predstavili nový röntgen pre onkopacientov


Foto: Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline dnes predstavili nový röntgen pre onkopacientov Foto: FNsP Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline dnes predstavila nový RTG terapeutický prístroj na nenádorovú liečbu, ktorý využijú pacienti oddelenia klinickej a radiačnej onkológie. Pomôže pri liečbe ochorení pohybového aparátu – artrózy, zápalov kĺbov či šliach, pri kostných výrastkoch, rovnako pri zápalových ochoreniach kože, potných žliaz, chronických ekzémoch i psoriáze. Ako uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek, investíciu nemocnica financovala z kapitálových zdrojov ministerstva zdravotníctva vo výške 447-tisíc eur.

„Mnohí pacienti, ktorí potrebovali tento typ liečby, boli nútení dochádzať do Ružomberka, čo v mnohých prípadoch, najmä u menej mobilných a starších pacientov, odrádzalo od liečby. Tým pádom viac trpeli a spoliehali sa len na ortopedické oddelenie, ktoré im nemohlo pomôcť tak účinne, ako pri takomto ožiarení,“ informoval I. Stalmašek.

Podľa neho tak nemocnica pokračuje v zvyšovaní kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. „Tento rok sme ministerstvo požiadali o ďalšie financie pre nemocnicu, veríme, že budeme úspešní, keďže žilinská nemocnica je jedna z najstarších a zároveň pred sebou tlačí modernizačný dlh, ktorý postupne znižujeme,“ dodal generálny riaditeľ FNsP Žilina.


Röntgen skráti čas potrebný na ožarovanie

Primárka oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Dagmar Sudeková ďalej zdôraznila, že vďaka vyššiemu výkonu zabezpečí nový RTG hlbší prienik žiarenia, čo napríklad pri obéznejších pacientoch znamená efektívnejšiu liečbu. Šetrnosť k pacientom sa zvýši aj kratším časom ožarovania. Zníži sa približne o 40 %, čo významne urýchli vyšetrenia.

„Denne sa nám už hlási okolo 10-15 ľudí. Kapacita stroja je približne 50 pacientov denne, ktorí napríklad pri ortopedickom ožiarení absolvujú tri až štyri ožiare každý druhý deň, takže celkový počet pacientov predpokladáme okolo 250 za mesiac,“ priblížila D. Sudeková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina