Novorodenecké oddelenie FNsP Žilina dostalo nový inkubátor, pomáha nedonoseným novorodencom


Foto: Novorodenecké oddelenie FNsP Žilina dostalo nový inkubátor, pomáha nedonoseným novorodencom
Galéria: 8 fotiek

Zdravotná poisťovňa Dôvera darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline detský inkubátor, ktorý prispeje ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti o nedonosených novorodencov. Oddelenie sa môže pýšiť aj novými farebnými stenami, ktoré budú sprevádzať najmenších pacientov.

„Keďže sme rodinná zdravotná poisťovňa, v centre našej pozornosti sú predovšetkým detské a novorodenecké oddelenia. To žilinské potrebovalo nový inkubátor, ako aj svieži náter na stenách. Dúfam, že vďaka prístroju predídu predčasne narodené deti zdravotným komplikáciam pri skoršom príchode na svet a žiarivé farby a obrázky na izbách a chodbách poslúžia malým pacientom na spríjemnenie pobytu na lôžku,“ uviedol generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Inkubátor v cene auta strednej triedy poskytuje prvotriednu starostlivosť

Inkubátor bude, okrem intenzívnej starostlivosti o nedonosených novorodencov, slúžiť aj v prípadoch kriticky chorých novorodencov, a to bez ohľadu na ich hmotnosť. Cenovo nákladný dar oceňuje aj personál oddelenia nemocnice.

„Ošetrovanie týchto krehkých bábätiek si vyžaduje veľa pomôcok, senzorov, špeciálnych vstupov na upevnenie ventilačných vstupov a výstupov z prístroja na umelé dýchanie, ktoré títo drobci potrebujú v lepšom prípade niekoľko dní, ale i týždňov. Ich telíčka si vyžadujú nielen stabilnú teplotu, ale aj vlhkosť vzduchu s presnou koncentráciou kyslíka, ktorý má a musí inkubátor v cene auta strednej triedy novorodencovi poskytnúť,“ vysvetlil lekár novorodeneckého oddelenia Michal Jánoš.


Vymaľované priestory vďaka spolupráci so Združením Osmijanko, počet narodených detí vo FNsP Žilina rastie

Vymaľované priestory odteraz vylepšia prostredie nielen pre mamičky, ktoré sú hospitalizované, ale aj pre samotný personál oddelenia. Rozprávkové motívy navodia pocit príjemného prostredia a zlepšia náladu. Túto zmenu privítali pozitívne nielen, mamičky ale aj návštevy.

„Tam, kde je potrebné vymaľovať, oživiť priestor kresbami a farbami, pravidelne zasahujú maliari. V nemocniciach, kde deti nemajú priestor na hranie a stretávanie sa s blízkymi, spoločne renovujeme staré izby a budujeme návštevné miestnosti. Za ten čas sme prešli už mnoho nemocníc v rôznych kútoch Slovenska,“ okomentovala spoluprácu Jana Pecsérke-Kubranská, riaditeľka Združenia Osmijanko.

Ročne sa v žilinskej nemocnici predčasne narodí viac ako 100 detí. Novorodenecké oddelenie má v súčasnosti päť inkubátorov. Nový, v poradí už šiesty, bude umiestnený na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov. Priemerná mesačná pôrodnosť je 110 pôrodov. Tento rok sa do 16. júla narodilo 799 detí, z toho jedenásť dvojičiek. Narodilo sa 404 chlapcov a 395 dievčat. v porovnaní s minulým rokom je to nárast o 106 bábätiek. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu