ŽSK zverejnil hodnotenie stavu ciest II. a III. triedy a úseky, ktoré ide tento rok opravovať


Foto: ŽSK zverejnil hodnotenie stavu ciest II. a III. triedy a úseky, ktoré ide tento rok opravovať Foto: ŽSK

Žilinská župa zverejnila hodnotenie svojich ciest II. a III. triedy na celom území kraja. V mesiacoch apríl a máj sa uskutočnili obhliadky, na základe ktorých župa určila úseky, ktoré sú v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave a je nutné riešiť ich opravu.

Kraj spravuje spolu 1 430 kilometrov ciest v regiónoch Kysuce, Horné Považie, Turiec, Liptov a Orava, ktoré prešli v procese delimitácie z vlastníctva štátu pod samosprávne kraje. Mnoho z nich bolo vo veľmi zlom stave a viaceré dokonca ani dodnes nespĺňajú parametre svojej triedy.

V roku 2016 plánuje ŽSK rozdeliť do skvalitnenia a obnovy cestnej siete takmer desať miliónov eur. Podľa slov riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého hodnotenie ciest ukázalo, že 859 kilometrov ciest II. a III. triedy je vo výbornom stave, takmer 250 kilometrov v nevyhovujúcom a 29 kilometrov v havarijnom stave. Ostatné cesty spĺňajú podmienky dobrého či vyhovujúceho stavu.

„Vďaka tomuto hodnoteniu sme mohli plán opráv pre rok 2016 pripraviť presne podľa aktuálnych potrieb našich ciest. Vieme, ktoré úseky si vyžadujú zvýšenú pozornosť a etapovite budeme pracovať na ich rekonštrukciách,“ vysvetlil I. Mokrý.

Zdôraznil tiež, že kraj musí vždy postupovať podľa zákona a najprv pripraviť projektovú dokumentáciu, získať stavebné povolenie, vysúťažiť zhotoviteľa a až následne môžu začať práce.

Na Kysuciach budú cestári pokračovať v rekonštrukcii cesty v Ochodnici, do ktorej župa investovala už aj v roku 2015, kedy za takmer 50-tisíc eur položila nový asfaltový koberec v dĺžke 763 metrov. Tento rok obnoví ďalšieho 1,4 kilometra cesty za 89-tisíc eur. Investovať plánuje ŽSK aj do cesty III. triedy medzi obcami Raková a Korcháň.


Horné Považie čaká obnova cesty medzi obcami Veľké Rovné a Kotešová, kde pracovníci Správy ciest ŽSK tento týždeň rekonštruujú úsek dlhý viac ako štyri kilometre s nákladmi približne 320-tisíc eur. Pracovať sa tiež bude medzi Žilinou a Považským Chlmcom, kde prebehne oprava oporného múra vo výške 29-tisíc eur.

Cestári vyrazia rovnako i na liptovské cesty

„Medzi plánovanými rekonštrukciami je napríklad cesta medzi Liptovským Trnovcom a Liptovskou Sielnicou, kde investujme 75-tisíc eur, či vozovka medzi Kvačanmi a Matiašovcami s opravou vo výške 70-tisíc eur,“ informoval ďalej riaditeľ odboru dopravy ŽSK. 

Oravu čakajú predovšetkým cesty III. triedy. Obyvatelia a návštevníci Rabče sa tak postupne dostanú po novej komunikácii do Rabčíc a zároveň do Sihelného. Medzi Rabčou a Sihelným pôjde o obnovu viac ako šesť kilometrov cestnej komunikácie, kde sú predpokladané náklady 40-tisíc eur.

„V tomto roku nás čaká práca aj v regióne Turiec, a to najmä zlepšenie podmienok pre vodičov v Rudne alebo medzi Slovenským Pravnom a Abramovou. Z úveru sme vyčlenili 200-tisíc eur,“ podotkol I. Mokrý. Rekonštrukcia prebehne aj v mestskej časti Martina Priekopa. Spolu 731-metrový úsek podporí investícia takmer 61-tisíc eur. 

V pláne opráv na rok 2016 sa pre všetky regióny počíta i s ďalšími úsekmi ciest II. a III. triedy, ktoré ŽSK obnoví. Počas roka pracujú cestári taktiež na pravidelných vysprávkach a samozrejme, podľa aktuálnych potrieb je kraj pripravený reagovať aj na nepredvídateľné havarijné situácie, kedy môžu do zoznamu pribudnúť zároveň iné cesty.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK