Žilinský kraj vyhlásil Rok Juraja Turzu. Vykročte s palatínom do histórie.


Foto: Žilinský kraj vyhlásil Rok Juraja Turzu. Vykročte s palatínom do histórie.

Pri príležitosti 400. výročia úmrtia osobnosti, ktorá výrazne ovplyvnila nielen územie Žilinskej župy, ale i celého Slovenska a Európy, vyhlásil Žilinský kraj Rok Juraja Turzu. „Rok 2016, kedy bude Slovenská republika aj predsedať Rade Európskej únie venujeme uhorskému palatínovi a rodákovi z Lietavy, ktorý sa významnou mierou zapísal do histórie našich regiónov. Turzo bol vzdelaný, hovoril latinsky, grécky, nemecky, maďarsky, slovensky, dorozumel sa i chorvátsky a v gréčtine dokonca písal básne. Práve on dal začiatkom 17. storočia postaviť skvostnú stavbu s najväčšou renesančnou sálou v strednej Európe - náš Sobášny palác v Bytči, kde vydal všetkých sedem svojich dcér. Rovnako dal vybudovať Kaplnku sv. Michala pri najnavštevovanejšom Oravskom hrade, ktorá je miestom jeho posledného odpočinku, a vďaka svojej charizme, umu a vzdelanosti zastával v Uhorsku tie najvyššie posty,“ priblížil osobnosť Juraja Turzu žilinský župan Juraj Blanár. Podľa jeho slov si najvýznamnejšieho príslušníka rodu Turzovcov pripomenú organizácie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja množstvom podujatí počas celého roka.


„Najvýraznejšími budú najmä Turzove slávnosti na Oravskom hrade, ktoré otvoria novú turistickú sezónu víkendom na prelome mesiacov apríl a máj. Hlavné nádvorie tradične ožije remeselníckym jarmokom, ľudovými jedlami a umením šermiarov a sokoliarov. Takzvanou čerešničkou na torte však bude otvorenie novozrekonštruovaných priestorov Turzovho paláca, ktoré boli pre verejnosť vyše 25 rokov neprístupné,“ informovala riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne Mária Jagnešáková. Unikátna výstava hodnotných zbierkových predmetov, doteraz sa nachádzajúcich iba v depozitároch múzea, odhalí vzácne hrobové textílie a mnoho ďalších jedinečných zbierkových predmetov.


„V Európe sa nachádza len päť múzeí, ktoré sa podobnými textíliami môžu pochváliť a naši návštevníci ich budú môcť u nás vidieť v zachovanej a zreštaurovanej podobe už od 1. mája 2016,“ dodala Jagnešáková. Ako ďalej doplnil predseda ŽSK, v oravskom regióne si Juraja Turzu uctia aj vzdelávacími podujatiami pre deti a mládež a výstavami či prezentáciami, ktoré ponúknu Oravské kultúrne stredisko a Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.



Národná kultúrna pamiatka postavená na účely svadieb siedmich dcér uhorského palatína taktiež priblíži návštevníkom jeden z najvýznamnejších rodov v strednej Európe od konca 15. do prvej štvrtiny 17. storočia. „Novootvorená expozícia v Sobášnom paláci v Bytči od októbra 2016 predstaví rodinnú genealógiu a heraldiku rodiny Turzovcov. Zaujímavosťou budú kvalitné fotografie sídiel, predovšetkým bytčiansko-oravskej vetvy, a historické údaje a fakty z politického života Juraja Turzu,“ priblížila riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová. Hudobno-dramatické pásmo o udalostiach spätých s pôsobením tejto renesančnej osobnosti v regióne Horného Považia zorganizuje i Krajské kultúrne stredisko v Žiline pod režisérskou taktovkou Jozefa Abafiho. Žiaci základných a stredných škôl budú môcť zase navštíviť špecifickú výstavu literatúry o  Turzovi v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline.


Aj kysucké kultúrne inštitúcie poskytnú prednášky pre študentov zamerané na pôsobenie Juraja Turzu v tomto regióne. Kysucká knižnica v Čadci popri putovnej výstave „Juraj Turzo a jeho doba“ predstaví odborný seminár v rámci Týždňa slovenských knižníc s názvom „Juraj Turzo – významná osobnosť našich dejín“. Publikáciu autorov Danky Majerčíkovej a Petra Juriša „Z archívu Juraja Turzu“ uvedie do života Kysucké múzeum v Čadci a Kysucké kultúrne stredisko v Čadci v novembri 2016 zorganizuje odbornú konferenciu. Prostredníctvom príspevkov významných hostí tak priblíži širokej verejnosti tohtoročnú osobnosť dejín Žilinského kraja.


Obyvatelia a návštevníci Turca budú môcť počas roka navštíviť napríklad i Turčiansku galériu a Turčiansku knižnicu v Martine. V galérii zaznejú v októbri 2016 počas vedecko-populárnej konferencie myšlienky upozorňujúce na nesmierne veľký a bohatý Turzov vplyv na vývoj umelecko-architektonického smerovania Žilinskej župy a v knižnici sa uskutoční prezentácia, v rámci ktorej sa budú môcť záujemcovia stretnúť a diskutovať s autormi knihy „Juraj Turzo. Veľká kniha o uhorskom palatínovi“. „Monografia, ktorú sme vydali v spolupráci s Maticou slovenskou a našimi kultúrnymi organizáciami v roku 2012, mapuje život panovníka a je plná príbehov, faktov a zaujímavostí. Bola ocenená i titulom Kniha Oravy 2013 a zároveň druhým miestom v hodnotení Najlepších kníh o Slovensku,“ uviedol J. Blanár. Vyvrcholením v Turci bude kultúrno-vzdelávací program „Palatínovo dedičstvo“, ktorý v Evanjelickom kostole v Necpaloch zorganizuje Turčianske kultúrne stredisko.


Najnavštevovanejší región Žilinskej župy Liptov venuje Rok Juraja Turzu predovšetkým vzdelávacím aktivitám, ktorých cieľom je informovať mladšiu i staršiu generáciu o prínose rodu Turzovcov. Liptovské múzeum v Ružomberku pripraví koncom leta pásmo dobových náboženských a svetských skladieb a poézie a na historický odkaz Juraja Turzu premietnutý do vzdelávacieho seminára sa zameria v mesiaci november Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši. Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky – Belopotockého otvorí prostredníctvom prednášok priestor pre spoznanie Turzu ako šľachtica, bojovníka proti Turkom, ale zároveň diplomata, cisárskeho radcu, palatína a podporovateľa slovenčiny a protestantizmu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK