FOTO: Na žilinskom cintoríne rekonštruujú kaplnku zo 17. storočia. Zmenil sa aj jej názov


FOTO: Na žilinskom cintoríne rekonštruujú kaplnku zo 17. storočia. Zmenil sa aj jej názov
Galéria: 7 fotiek
Foto: coplanuje.zilina.sk

Rekonštrukcia kaplnky na Starom cintoríne v Žiline sa pomaly blíži do finále. Projekt odštartoval v roku 2021 a už čoskoro vstúpi do tretej fázy opráv. O svojich plánoch s touto národnou kultúrnou pamiatkou informovalo mesto Žilina.

Sakrálnu stavbu v barokovom štýle získala samospráva do svojho vlastníctva pred šiestimi rokmi. V minulosti bola známa ako Kaplnka sv. Magdalény, výskumom sa zistilo, že jej skutočný názov je Kaplnka Panny Márie Loretánskej. Podľa historických zdrojov bola postavená okolo roku 1 710 ako pripomienka morovej epidémie, ktorá zasiahla mesto.


Počas uplynulých rokov prebiehala rozsiahla obnova strechy, veže a izolácie základov kaplnky. Pravdepodobne v marci by sa mala začať tretia, finálna fáza obnovy historickej stavby. Celková rekonštrukcia bude mesto stáť 145-tisíc eur.


„Bude zahŕňať sanáciu vnútorných a vonkajších omietok, obnoví sa dlažba, zrealizuje sa tiež prívod elektrickej energie vrátane vonkajšieho osvetlenia. Okolo kaplnky sa vybuduje odkvapový chodník,“ priblížil primátor Peter Fiabáne.

Okrem toho majú byť zreštaurované okenné aj dverné výplne, ako aj dobový mobiliár. Dva funkčné zvony osadené vo veži kaplnky by mali byť v budúcnosti elektrifikované. Na to, aby celá obnova prebehla správne, dohliadnu pamiatkari. Posledná fáza rekonštrukcie má trvať do júna alebo júla.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu