Rozšíria Ulicu vysokoškolákov? Mesto Žilina obstaráva projektovú dokumentáciu na jej rekonštrukciu


Foto: Rozšíria Ulicu vysokoškolákov? Mesto Žilina obstaráva projektovú dokumentáciu na jej rekonštrukciu
Galéria: 7 fotiek
Foto: redakcia Žilinak.sk

Ulica Vysokoškolákov je kľúčovou dopravnou tepnou v najväčšej mestskej časti Žiliny Vlčince. Denne ňou prechádza obrovské množstvo vozidiel, a to aj mimo dopravnej špičky. K zvýšenej intenzite premávky prispieva aj nákupné centrum, obchodné domy či supermarkety nachádzajúce sa v tejto lokalite, pričom výstavba neustále narastá. Vedenie mesta preto dlhodobo uvažuje nad jej rozšírením na štvorpruhovú cestu v celej jej dĺžke.

Plánovanie prestavby komunikácie pritom začalo nadobúdať reálne kontúry v závere decembra 2023, kedy mesto vyhlásilo verejnú súťaž na projektovú dokumentáciu a vykonanie inžinierskej činnosti pre stavbu: „Stavebné úpravy a rozšírenie ul. Vysokoškolákov, Žilina“. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do stredy 21. februára 2024.

Projekt bude riešiť rozšírenie časti ulice Vysokoškolákov na štvorpruhovú miestnu cestu, a to v úseku od konca existujúceho štvorpruhového úseku ul. Vysokoškolákov po napojenie na ul. Rosinská cesta, čím sa skvalitnia podmienky pre dopravu v meste v tomto úseku, zvýši sa plynulosť, rýchlosť a bezpečnosť cestnej premávky,“ uvádza sa v súťažných podkladoch.

Vstup na Ulicu vysokoškolákov tvorí križovatka ulíc Vojtecha Spanyola a Tajovského a končí na ulici Rosinská cesta. V súčasnosti podstatnú časť tvoria štyri jazdné pruhy, no tie sa od budovy Europalace ďalej zlučujú do dvoch. Uchádzači sa však pri tvorbe projektu musia okrem rozšírenia cesty popasovať s hneď niekoľkými ďalšími výzvami

Galéria: 7 fotiek

Ide napríklad o dve väčšie križovatky (s ulicami Matice slovenskej a Veľký diel), pri ktorých uchádzači musia vytvoriť komplexný návrh ich prestavby s cieľom zvýšenia ich kapacity, výkonnosti, ale aj zlepšenia bezpečnosti. Mesto zároveň vyhlásilo ďalšie dve verejné obstarávania na technické štúdie, ktoré by riešili úpravu stykovej križovatky ulíc Vysokoškolákov, Tajovského a Vojtecha Spanyola a stavebné úpravy okružnej križovatky ulíc Vysokoškolákov a Univerzitná.


Dané križovatky sa podľa Kataríny Gazdíkovej z komunikačného odboru mesta upravujú preto, aby sa zlepšila priepustnosť Ulice vysokoškolákov a zrýchlila doprava, čím chce samospráva znížiť dopravné zápchy. Vzhľadom na to, že zákazka je v procese verejného obstarávania však mesto nemôže komunikovať bližšie informácie o tom, ako by chceli tieto križovatky upraviť.

Okrem toho by mala projektová dokumentácia k rozširovaniu Vysokoškolákov rátať s úpravou inžinierskych sietí, predĺžením existujúcich chodníkov a cyklocesty, ktorá v súčasnosti končí pri vysokoškolských internátoch, či potenciálnym napojením ulice Poddielna.

Keďže práce by v prípade uskutočnenia projektu prebiehali aj v blízkosti Lesoparku Chrasť, súťažné podklady poukazujú na potrebu riešiť rekonštrukciu aj z environmentálneho hľadiska. Zároveň je na základe výsledkov hlukovej štúdie potrebné zakomponovať do projektu aj protihlukové steny či iné opatrenia.

Hodnotu zákazky mesto odhaduje na sumu 228 333,33 eur bez DPH. Tú mal verejný obstarávateľ určiť na základe údajov získaných prieskumom trhu. Prieskum trhu realizoval v mesiaci november 2023 oslovením troch renomovaných subjektov pôsobiacich v predmetnej oblasti. Predpokladaná hodnota zákazky bola následne určená ako aritmetický priemer troch doručených cenových ponúk,“ spresňuje obstarávateľ.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu