VIDEO: Odkiaľ prichádzajú vaše potraviny? Navštívili sme najväčší sklad na Slovensku


Foto: VIDEO: Odkiaľ prichádzajú vaše potraviny? Navštívili sme najväčší sklad na Slovensku
Galéria: 41 fotiek
Foto: Bernadetta Čaranová

Logistické centrum Kauflandu v Ilave sa nachádza hneď na kraji mesta. Ak zídete z diaľnice, nájdete ho za druhým kruhovým objazdom. Už z okraja cesty je zrejmé, že je areál obrovský. Aby sme boli presní, hovoríme o 250-tisíc metroch štvorcových, cez ktoré prejde v priemere 300 kamiónov denne. O desiatej ráno ich je tu len zopár. Dostať sa priamo do areálu je pre bežného smrteľníka komplikované. Redakcii Trnavak.sk sa to však podarilo.

Pracovníci sa musia pri železnej bráne, ktorá nám pripomenula turnikety v zoologickej záhrade, pípnuť zamestnaneckou kartou. Nás púšťa dovnútra pani z vrátnice. Od roku 2018 tu externú návštevu nemali. Dôvodom bola najmä pandémia a zavedené opatrenia.


Areál má celkovo štyri budovy s viacerými skladmi. Ako prvý navštívime hlbokomrazený sklad, kde je teplota celoročne stabilná a dosahuje až -18 °C. Pred vstupom dovnútra nám zamestnanci dajú teplé bundy. „Tá zima je iná, taká suchá. Veď uvidíte,“ hovorí vedúci skladu Marek Michalík. Suchá je práve preto, aby sa zamestnanci na podlahe nešmýkali.

Vstúpime cez obrovské dvere, ktoré chlad izolujú. Telo na radikálne ochladenie reaguje pomaly. „Najhoršie je na tom hlava, preto nosíme čapice,“ vysvetľuje Michalík a ukazuje na ostatných pracovníkov skladu. Majú na sebe hrubé bundy, rukavice, čapice, šatky a slúchadlá, cez ktoré dostávajú pokyny, kam ktorá paleta patrí. Tie im dáva špeciálne nahovorený hlas.

V hlbokomrazenom sklade pracuje celkovo 13 až 15 zamestnancov. Záleží od aktuálnej sezóny. Pracujú na smeny a jeden zamestnanec v sklade strávi najviac 55 minút. Každých 10 minút majú prestávku. V sklade sa nachádza všetko od mrazenej zeleniny až po zmrzlinu. Nájdete sa tu dokonca aj pečivo a viac ako 890 rôznych druhov tovaru. 

Jahody aj v zime

Sklad ovocia a zeleniny cítiť už z ďalekej chodby. Prvý rozdiel medzi skladmi udrie do očí takmer okamžite. Všetko je farebnejšie. Zelené prepravky sú plné červených jabĺk či oranžovej mrkvy. Nájdete tu melóny z Južnej Ameriky či kiwi z Nového Zélandu. Okrem toho Kaufland spolupracuje s dvadsiatimi slovenskými dodávateľmi ovocia a zeleniny.

V sklade je tiež oveľa viac miesta. Teplota je tu rovnaká ako vonku, 10 °C. V sklade sa pracuje sedem dní v týždni a dvadsaťštyri hodín denne. Tovar je vyskladňovaný v nočných hodinách, aby do predajní prišiel čo najčerstvejší. Kaufland celkovo zásobuje až 79 predajní po celom Slovensku.


„Medzi príjmom a výdajom tovaru sa bavíme o niekoľkých hodinách. Tovar sa tu, ľudovo povedané, ani neohreje,“ vysvetľuje Daniel Tarasovič, vedúci prevádzky produktívnych skladov. Špecifikom skladu je tiež to, že sa tovar kontroluje hneď pri príjme. 

Na kontrolnom pulte je vystavená rôzna technika, pomocou ktorej sa kontrola vykonáva. Zamestnanci tu majú napríklad aj vizuálnu pomôcku, aby vedeli, ako má vyzerať zrelý banán. „Pri samotnej kontrole kvality zaraďujeme nedostatky do dvoch skupín. Pod závažnými si môžeme predstaviť pleseň, hnilobu, napadnutie škodcom či celkovú stratu čerstvosti. Pri menej závažných ide napríklad o znečistenie, nadmernú povrchovú vlhkosť či mechanické poškodenie, ktoré však nepreniká do dužiny toho plodu,“ informuje vedúci skladu ovocia a zeleniny Peter Friedl.

V prípade, že sa nájde nedostatok napríklad len v jednom jablku, podľa zákona sa musí skontrolovať celá prepravka. Kontrolujú sa tiež etikety, čerstvosť, kaliber, krajina pôvodu, odroda či správna gramáž.

Ak tovar tieto podmienky spĺňa, putuje na ďalšiu kontrolu do laboratória. Tu skúmajú jeho špeciálny tvar, pevnosť dužiny a cukornatosť. Využíva sa na to penetrometer. Vedúci skladu Friedl nám kontrolu kvality aj ukazuje. Najprv pomocou škrabky odlúpne jablkovú šupku a do ovocia následne zapichne zariadenie. Podľa číselných údajov na merači ovocie spĺňa podmienky kvality.

V sklade ovocia a zeleniny sa tiež nachádza špeciálna komora na banány. Je v nej stabilne 15 °C. O jedenástej hodine ráno sa v komore nachádza len zopár krabíc. Na niekoľkých svieti veľký zelený nápis RAINFOREST. ide o certifikát Rainforest Alliance, ktorý však nemá nič spoločné s pralesom. Ide napríklad o ovocie, ktoré sa pestujú s ohľadom na ekologické, sociálne a ekonomické požiadavky. Súčasťou skladu je však aj iný sortiment. Nájdete tu aj cibuľky či kvitnúce rastliny. V čase našej návštevy práve Slováci oslavujú Valentín. Kvetov je tu teda hneď niekoľko.

Čo všetko nájdete v sklade suchých potravín?

Pre sklad suchých potravín je typická jeho výška. Regály tu siahajú do 12 metrov a jeho celková kapacita je 52 031 paliet. Popri regáloch sa tiahnu aj červené trúbky, na ktorých je prilepené upozornenie o žieravej látke. „Je to protipožiarny systém. Ak by začalo horieť, voda z rozprašovača sa dostane na všetky úrovne regálov,“ vysvetľuje Korec.

Sortiment je rôznorodý. V jednom z rohov vidieť drevené sánky. Najčastejšie je tu však vidím cukor, minerálky a viacero druhov piva. Pozdĺž skladu sa tiahne niekoľko brán, na ktorých palety kontroluje špeciálny skener. Platia prísne pravidlá, ako má daná paleta vyzerať.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu