Žilinskú nemocnicu kritizujú za porušenie mlčanlivosti o zdraví exposlanca Hellebrandta. Tá tvrdenia odmieta


Foto: Žilinskú nemocnicu kritizujú za porušenie mlčanlivosti o zdraví exposlanca Hellebrandta. Tá tvrdenia odmieta Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Nezisková mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) dnes, v piatok 9. februára 2024, verejne skritizovala konanie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. Dôvodom sú informácie o zdravotnom stave Tomáša Hellebrandta.

“Správanie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina považujeme za neakceptovateľné, neprofesionálne a pravdepodobne aj protizákonné. Niekto z tohto zdravotníckeho zariadenia vyzradil citlivú osobnú informáciu a táto sa následne stala súčasťou súboja politických strán,” uviedol riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher.

„Legislatíva hovorí, že pacient má povinnosť správať sa tak, aby nešíril infekciu, nič viac. Zdravotnícky personál má povinnosť sa chrániť, je to bežná súčasť ich práce, že prichádzajú do styku s chorými ľuďmi, od ktorých sa nechcú nakaziť. Svojim správaním však táto nemocnica poškodzuje dobré meno celého zdravotníctva a prispieva k stigmatizácii a diskriminácii. Navyše za celou touto kauzou cítiť aj homofóbiu,” doplnil Weisenbacher.

Organizácia zároveň poukazuje na to, že nesúhlas s konaním žilinskej nemocnice vyjadrilo aj viacero lekárov či lekárok. Podľa právnika IĽP Daniela Grejtáka sa Hellebrandt nedopustil porušenia zákona, trestné oznámenie zo strany nemocnice preto považuje za účelové. Pochybenie však vidí na strane zdravotníckeho zariadenia a jeho personálu, ktorý mal podľa jeho názoru porušiť mlčanlivosť.

Inštitút má za to, že nemocnica porušila zákon, preto na zdravotnícke zariadenie sídliace v Žiline podáva trestné oznámenie. Ku tvrdej kritike sa vyjadril priamo riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline MUDr. Juraj Kacian, MPH, ktorý stanovisko organizácie považuje za neobjektívne.


Vyjadrenie riaditeľa žilinskej nemocnice:

„Dôrazne sa ohradzujeme voči nepodloženým a zavádzajúcim tvrdeniam Inštitútu ľudských práv. Absolútne odmietame obvinenia, ktoré bez akýchkoľvek dôkazov nekorektne a len na základe osobných domnienok prezentujú, že k úniku informácií došlo zo strany zamestnancov zdravotníckeho zariadenia. Trestné oznámenie, ktoré Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina v súlade so zákonom podala pred dvomi týždňami (26. januára 2024), sa týka prípadu, ktorý sa stal ešte na prelome minulého a tohto roka.

Trestné oznámenie na našu nemocnicu, ktoré tento inštitút spomína, nám zatiaľ doručené nebolo. V tejto veci budeme maximálne súčinní. V tomto prípade skutočne nie je na mieste obviňovať zamestnancov nemocnice, ktorí svoju prácu vykonávajú profesionálne, ľudsky a s nasadením vlastného zdravia.

MUDr. Juraj Kacian, MPH



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu