FOTO: Výstavba ekoduktu vo Svrčinovci má byť hotová o pár mesiacov, doplácať budeme z vlastného rozpočtu


FOTO: Výstavba ekoduktu vo Svrčinovci má byť hotová o pár mesiacov, doplácať budeme z vlastného rozpočtu
Galéria: 3 fotky

V súvislosti s výstavbou kysuckej diaľnice D3 vyrastá v obci Svrčinovec zelený most. Ten bude v budúcnosti slúžiť na migráciu divokých zvierat ponad cestu I/11. V tejto lokalite sa totiž v hojnom počte vyskytuje vysoká zver, no nájdeme tu aj jedince medveďa hnedého, vlka dravého či rysa ostrovida. 

Na stavbe bol v letných mesiacoch zrealizovaný výrub drevín, preložky informačného systému a telekomunikačného vedenia. Aktuálne sú už postavené dva mostné objekty, jeden ponad Šlahorov potok a druhý ponad železničnú trať. Výstavba ekoduktu totiž súvisí aj s prebiehajúcou rekonštrukciou trate od Čadce - štátnej hranice po Mosty u Jablunkova. 

Tretí navrhovaný mostný objekt preklenie spomínanú cestu prvej triedy. Všetky tri ekodukty sa následne zasypú zeminou a inými materiálmi, nasledovať bude výstavba oplotenia a vegetačná úprava návozu. Ekodukt by sa tak mal stať súčasťou prírodnej krajiny.

Vizualizáciu, ako bude stavba vyzerať po dokončení, si môžete pozrieť na nasledujúcom videu:



Obyvatelia rómskej osady už bývajú v novom

Zelený most pre zvieratá mal byť skolaudovaný do konca roka 2023. V opačnom prípade malo Slovensko vrátiť Európskej únii finančnú dotáciu na kysuckú diaľnicu D3 vo výške 285 miliónov eur. Stavba však dokončená nie je.

Na mieste, kadiaľ bude viesť migračná trasa pre zver, sa totiž dlhé roky nachádzala nelegálna rómska osada. Viac ako 35 ľudí mali diaľničiari presťahovať do konca marca, nakoniec sa to podarilo až v septembri. Svoj nový domov majú v obci Lopušné Pažite a v čadčianskej miestnej časti Podzávoz.

Rezort dopravy pre portál Aktuality.sk potvrdil, že Slovensku napriek omeškaniu nehrozí, že bude európske peniaze vracať. Náklady vzniknuté po roku 2023 však budeme musieť hradiť zo štátneho rozpočtu. To, akú sumu teda Slovensko za stavbu doplatí, zatiaľ nie je známe, rovnako ako presný termín dokončenia ekoduktu. Malo by sa tak stať ešte v prvej polovici roka 2024




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu