Rómovia zo Svrčinovca sa chceli presťahovať do domu v Čadci. Primátor hovorí o protizákonnom zabratí obydlia


Foto: Rómovia zo Svrčinovca sa chceli presťahovať do domu v Čadci. Primátor hovorí o protizákonnom zabratí obydlia Foto: Facebook/Mesto Čadca

Primátor mesta Čadca Matej Šimášek podal dnes, v piatok 21. júla 2023, trestné oznámenie v súvislosti s podozrením z protiprávneho obsadenia alebo užívania domu v časti Podzávoz. Práve tu sa totiž chcela udomácniť časť obyvateľov z nelegálnej rómskej osady v pohraničnej obci Svrčinovec, ktorú je vzhľadom na plánovanú výstavbu zeleného mosta potrebné zrovnať so zemou.

„Dnes v ranných hodinách sa skupina osôb zo Svrčinovca pokúsila vniknúť do domu v časti Podzávoz. Tieto osoby sa nevedeli privolanej polícii preukázať žiadnym dokumentom, ktorý by ich oprávňoval na nasťahovanie. Keďže podľa vyjadrenia spomínaných osôb ich záujem nasťahovať sa do tohto domu naďalej trvá, primátor mesta podal trestné oznámenie kvôli podozreniu zo spáchania trestného činu,“ spresňuje samospráva v príspevku na sociálnej sieti.

Svoje rozhorčenie však primátor smeruje aj voči súkromnej firme Fimila, s. r. o. Pre tú vláda Eduarda Hegera na základe zmluvy uvoľnila finančné prostriedky vo výške 400-tisíc eur, ktoré majú dopomôcť k zabezpečeniu náhradného ubytovania pre rodiny z kysuckej osady. Ako však vysvetľuje vedenie mesta Čadca, zdá sa, že firme sa svoje záväzky plniť nedarí.

„Je zarážajúce, že podľa všetkého podiel na tejto trestnej činnosti má pravdepodobne aj firma Fimila s.r.o., ktorá koná na základe zmluvy uzavretej s vládou SR. Pre ilustráciu dopĺňame, že firma Fimila - konajúca s mandátom vlády - vôbec nepreberá poštu, t. j. vystupuje ako typická schránková firma,“ dopĺňa čadčianska samospráva.


Otázku presídlenia občanov Svrčinovca dotknutých výstavbou ekoduktu pre migrujúcu zver sa tak stále nepodarilo úspešne uzavrieť. V predošlých mesiacoch vyvolalo vlnu nevôle aj priamo medzi obyvateľmi Čadce a Lopušných Pažití, ktorí sa presunu rómskej komunity do ich okolia postavili na protest.

Ako však vtedy podotkol štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, je aj na občanoch, ktorí spisujú petície, ako dobré vzťahy si vytvoria s tými, ktorí sa majú prisťahovať. „Nás Európsky súd pre ľudské práva zaviazal, že sa musíme postarať o tieto oslabené skupiny,“ objasnil Kmeť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu