FOTO: Sledujte stav ciest v Žilinskom kraji cez kamery. Župa nakúpila nové meteostanice


FOTO: Sledujte stav ciest v Žilinskom kraji cez kamery. Župa nakúpila nové meteostanice
Galéria: 14 fotiek
Foto: sczsk.sk/kamery-mapa-2/

Vedeli ste, že aktuálny stav komunikácií v Žilinskom kraji si môžete pozrieť z online kamerových záznamov aj na našom portáli? Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja má totiž na svojom území rozmiestnených 50 meteorologických staníc, ktoré zachytávajú nielen obraz, ale monitorujú aj teplotu či vlhkosť vzduchu, rýchlosť a smer vetra či stav vozovky.

Práve posledná informácia je obzvlášť dôležitá pre vodičov. Meteorologické stanice dokážu získať aj detaily ako sú teplota, bod mrznutia, koncentrácia soli či výška vody na vozovke. To všetko odmerajú bezdotykovo.

Rýchly náhľad kamier nájdete na adrese www.zilinak.sk/dopravne-kamery/kraj.

„Meteostanice pomáhajú dispečerom pri operatívnom riadení vozidiel zimnej údržby, ktoré zabezpečujú zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti,“ informuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.



Župa mala pôvodne k dispozícii 10 staníc, tento rok ich však doplnila o ďalších 40. Tie stáli spolu s novým softvérom viac než 332-tisíc eur s DPH, ktoré samospráva zaplatila z vlastných zdrojov.

„Naše meteostanice nie sú závislé na externom napájaní. Napájanie je zabezpečené solárnym systémom. Softvérové riešenie meteostaníc je navrhnuté ako komplexný nástroj na podporu efektívneho a operatívneho rozhodovania dispečerského pracoviska správy ciest. Aplikácia komunikuje s meteorologickými stanicami a zabezpečuje vizualizáciu aktuálnych stavov a ukladá aj históriu,“ doplnila Tisoňová.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja udržuje 1 416 kilometrov komunikácií druhej a tretej triedy, ako aj takmer 500 kilometrov ciest prvej triedy. O zimnú údržbu sa tento rok postará 249 pracovníkov a 177 mechanizmov.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu