FOTO: Župa zverejnila zoznam v zime nebezpečných úsekov ciest. Zakúpila posýpače za 2 milióny eur


FOTO: Župa zverejnila zoznam v zime nebezpečných úsekov ciest. Zakúpila posýpače za 2 milióny eur
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Zima môže začať. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) je na túto sezónu už pripravený. Zimnú údržbu bude vykonávať na vyše 1 400 kilometroch ciest druhej a tretej triedy, na 493 kilometroch ciest prvej triedy a postará sa aj o 17,5 kilometra rýchlostnej cesty R3.

Počas nadchádzajúcich mesiacov budete na cestách stretávať 108 sypačov s radlicou, päť snehových fréz, sedemnásť traktorov s radlicou, šesť šípových pluhov, jeden autogréder, 29 nakladačov, tri traktory sypače a osem nákladných vozidiel, o ktoré sa postará celkovo 249 zamestnancov.

Tento rok pribudli do výbavy Správy ciest ŽSK aj novinky v hodnote 2,1 milióna eur. Ide o sedem kusov univerzálnych posýpacích vozidiel, ktoré sa budú využívať predovšetkým v zimnom období na horských priechodoch. „Posýpacie vozidlá budú využívané aj v letnom období na prevoz obaľovanej zmesi za tepla, ktorá sa používa pri odstraňovaní výtlkov,“ dodáva ŽSK.


Cestári predpokladajú, že počas zimnej údržby minú takmer 54-tisíc ton posypového materiálu. „Najviac posypového materiálu každoročne vynakladáme vzhľadom na klimatické podmienky v regiónoch Liptov a Orava,“ upresňujú.

Samospráva tiež prízvukuje, aby vodiči zvýšili opatrnosť v nebezpečných úsekoch. Tie majú takmer 312 kilometrov. Najrizikovejší z regiónov je Liptov, ten ich má až 135 kilometrov. Na Orave je nebezpečných takmer 95 kilometrov ciest, na Kysuciach je to 53 kilometrov, na Hornom Považí takmer 17 kilometrov a najmenej rizikových úsekov je na Turci, kde je vyše 11 kilometrov. Ich zoznam nájdete vo fotoalbume.

V prípade problémov týkajúcich sa zimnej údržby môžete kontaktovať dispečing Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja. Aktuálny stav ciest a vývoj počasia môžete sledovať na stránke zjazdnost.sk.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu