FOTO: Umelci premenili sivé betónové múry žilinských ulíc na veľkoplošnú galériu


FOTO: Umelci premenili sivé betónové múry žilinských ulíc na veľkoplošnú galériu
Galéria: 24 fotiek

V sobotu 2. septembra 2023 sa v Žiline konal druhý ročník podujatia Galimatiáš – Festival umenia ulice. V piatich zónach po celom meste maľovalo po celý deň viac ako 40 street art a graffiti umelcov z celého Slovenska. Veľkoplošné maľby teraz vďaka nim spestrujú betónové múry v Parku Ľudovíta Štúra a pri zastávke na Bernolákovej ulici, steny podchodov pri plavárni a Stanici Záriečie a plochy pod mostom na Nemocničnej ulici.

Zatiaľ čo sa sivé steny menili na umelecké diela, na stanovištiach prebiehal aj bohatý sprievodný program. Najmenší návštevníci mohli po prvýkrát pričuchnúť ku graffiti tvorbe v rámci dielne pre deti. Lokálni DJi sprevádzali priebeh akcie rapovými mixami a o tanečné predstavenie sa postarala skupina MyDANCE. Záujemcovia sa mohli zúčastniť aj workshopu skateboardingu či žonglovania. 


Jeden z organizátorov Samuel zo Žiliny považuje podujatie za potrebnú protiváhu všadeprítomnému vizuálnemu smogu, ktorý deformuje mestské prostredie. Dúfa, že z festivalu sa podarí vytvoriť tradíciu, a najlepší maliari tak budú môcť každoročne oživiť verejný priestor o výtvarné umenie na vysokej úrovni.

Street art a graffiti sú bežnou súčasťou západnej mestskej kultúry, ku ktorej sa snažíme na Slovensku približovať. Vybrané zóny budú pôsobiť atraktívnejšie nielen pre obyvateľov mesta, ale aj pre náhodných okoloidúcich,“ myslí si Samuel. 


Akcia zároveň slúži ako príležitosť šíriť povedomie o nastupujúcej generácii mladých slovenských tvorcov. Jeden z nich je aj Radim z Dolného Kubína, ktorý na podujatiach tohto druhu v Žiline oceňuje silnú lokálnu komunitu a dlhoročnú graffiti tradíciu v našom meste. V sobotu skrášlil stenu vedľa zastávky na Bernolákovej ulici veľkoplošným vyobrazením Madony s dieťaťom. 

Maľoval som výrez z fotografie, ktorú som si odfotil počas návštevy v Slovenskej národnej galérii. Výber je čisto intuitívny, ale impulz, ktorý ma k tomu prinútil, bol potmehúdsky výraz Madony a dieťaťa,“ vysvetlil Radim. 

Festival Galimatiáš zorganizovala žilinská značka street oblečenia Lepra Delirio v spolupráci s tímom Rap Station a ďalšími partnermi. Projekt bol spolufinancovaný mestom Žilina. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu