Pojazdnú kaviareň slovenského dopravcu zdobia umelecké diela rodáka z Oravy


Foto: Pojazdnú kaviareň slovenského dopravcu zdobia umelecké diela rodáka z Oravy Foto: koláž fotografií – zssk.sk

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oslavuje 175. výročie železníc v našej krajine unikátnou umeleckou výstavou, ktorá dočasne oživuje priestory pojazdnej kaviarne. Autorom umeleckých diel, ktoré potešia cestujúcich na trase medzi Bratislavou a Košicami, je rodák z Oravy, výtvarník Luka Brase.

Neprehliadnuteľný spoločenský vozeň vyrazil prvýkrát na trasu medzi hlavným mestom a metropolou východu v pondelok 4. septembra. Výstava obrazov však bude po železniciach putovať celkovo 13 dní, zastihnúť ju preto môžete až do nedele 17. septembra 2023.

Cestujúci ju nájdu vo vlaku Ex 602 TATRAN, ktorý odchádza z Košíc ráno o 7:07 hod. a v opačnom smere vo vlaku Ex 609 TATRAN s odchodom z hlavného mesta o 13:27 hod. Do vozňa s novým dizajnovým polepom pritom v niektoré dni nastúpi aj samotný umelec Luka. Tomu je cestovanie vlakom blízke, vodičský preukaz nevlastní a železničnú dopravu preto využíva pravidelne.

Výtvarník Luka Brase pred spoločenským vozňom ZSSK s dizajnovým polepom, ktorý vytvoril v spolupráci s grafickým dizajnérom. Zdroj: zssk.sk


„V reštauračných vozňoch vznikli niektoré z jeho programových diel. Svoje vlakové zážitky chce práve touto formou sprostredkovať cestujúcim ZSSK. Vlaky ho fascinovali od útleho detstva. V dospelosti nimi začal cestovať pravidelne po celej Európe. Pri mihotajúcej sa krajine, pocite slobody a radosti vytvára svoje vizuálne denníky,“
opisuje hovorca ZSSK Tomáš Kováč na oficiálnej webovej stránke dopravcu.


Výstava pozostáva z 10 obrazov vo formáte 50 x 50 cm. Zaujímavosťou je aj s nimi spojená 3D rozšírená realita, do ktorej sa môžete ponoriť prostredníctvom aplikácie Illustory. Tá  oživuje umelecké diela v rozšírenej realite a ukazuje tak ich skryté príbehy. Okrem toho však na cestujúcich v spoločenskom vozni čaká aj občerstvenie v podobe teplých nápojov, alkoholických aj nealkoholických nápojov či bagiet, sendvičov alebo sladkých a slaných pochutín.

„Sme veľmi radi, že 175. výročie železníc na Slovensku môžeme osláviť takouto netypickou formou. Sme priamou súčasťou zlúčenia ekologického cestovania spolu s kultúrnym zážitkom. Preto sme ani na chvíľu neváhali a Lukovi umožnili predviesť svoje diela na najfrekventovanejšej linke z Bratislavy do Košíc a späť,” uviedol na záver predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu