FOTO: Kým niekto huby zbiera, v Pribyline s nimi bojujú. Zabíjajú ich horúcim vzduchom


FOTO: Kým niekto huby zbiera, v Pribyline s nimi bojujú. Zabíjajú ich horúcim vzduchom
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Liptovské múzeum

Bohatá úroda húb v posledných týždňoch potešila mnohých návštevníkov slovenských lesov. Je logické, že ľudia by mali chodiť za hubami, a nie naopak. Keď sa však nasťahujú do domov, treba s nimi zväčša bojovať všetkými dostupnými prostriedkami.

Dokazuje to aj Liptovské múzeum, ktoré sa aj dnes snaží zbaviť drevokaznej huby v jednom zo svojich objektov - Kolár z Liptovskej Sielnice. Múzeum o svojom boji, ktorý je možný vďaka finančným zdrojom od Žilinského samosprávneho kraja, informovalo na sociálnych sieťach.

„Sanácia objektu pozostáva z troch krokov. Prvým bolo zmapovanie situácie a výmena nenávratne poškodených kusov dreva za nové. Následne prišla na rad termosanácia a po nej finalizácia. Čaro termosanácie spočíva v tom, že sa vnútorné priestory nahrejú na tak vysokú teplotu, že sa parazit vnútri konštrukcii uvarí a zničí. Teplota vo vnútri musí byť až 70 stupňov Celzia, a tak fúkame do budovy horúci vzduch,“ vysvetlilo Liptovské múzeum.



Keďže je budova Kolár postavená z dreva, ktoré si už niečo prežilo, múzeum celý proces termosanácie neustále zblízka pozoruje pomocou termokamery. Pokiaľ by sa totiž steny, strop či iné konštrukcie príliš zohriali, v drevenici by mohol ľahko vzniknúť požiar.

„Celý proces môžete z bezpečnej vzdialenosti sledovať aj na vlastné oči, stačí len ak v týchto dňoch navštívite Múzeum liptovskej dediny skanzen Pribylina,“ doplnilo múzeum.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu