Podjazd na Kysuckej v novembri neotvoria. Práce však napredujú podľa harmonogramu


Foto: Podjazd na Kysuckej v novembri neotvoria. Práce však napredujú podľa harmonogramu
Galéria: 10 fotiek

Rekonštrukcia železničného uzla Žilina predstavuje jednu z najväčších investícii do železníc na Slovensku. Súčasťou obnovy koľajovej inflaštruktúry je aj rekonštrukcia podjazdu na Kysuckej ulici. Tá je od 21. novembra 2022 úplne uzavretá. 

Spomínaný podjazd bol akousi vstupnou bránou do mesta, denne ho využívali tísíce ľudí, ktorí dochádzali za prácou či vzdelaním. Jeho uzavretie a s tým súvisiace presmerovanie dopravy do iných častí mesta, predovšetkým na Rondel a križovatku Košická, spôsobilo problémy. 

Aj keď sa laickej verejnosti môže zdať, že žiadne výrazne zmeny sa na stavenisku nedejú, opak je pravdou. Podľa zhotoviteľa i Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) práce pokračujú v súlade s harmonogramom. 

Ako pre našu redakciu uviedli, kľúčovým stavebným objektom bola v uplynulých mesiacoch preložka vodovodu. Pôvodná trasa totiž bola priamo v kolízii s budúcou novou oporou železničného mosta a preto bolo nevyhnutné inžiniersku sieť preložiť. 

„V súčasnosti sú inžinierske siete preložené. Zo strany Hviezdoslavovej ulice sa ešte pracuje na prekládke parovodu, ktorá by mala byť ukončená v priebehu septembra,“ dodala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. 


Do konca augusta by tiež mala byť dokončená štetovnicová stena ako ochrana vodovodu a kanalizácie, aby mohol zhotoviteľ zriadiť odkop na úroveň vrtov zakladania mosta.


Okrem toho sa pri podjazde zrealizovali aj zemné kotvy a veľkorozmerové pilóty na moste Všivák, kde už v priebehu uplynulého týždňa prebehli aj skúšky únosnosti. V súčasnosti sa podľa zhotoviteľa pracuje na roznášacom nosníku na zemných kotvách.

Uzávera bude ešte dva roky

Verejnú diskusiu rozprúdila aj dĺžka uzávery podjazdu. Kým zhotoviteľ komunikoval lehotu 33 mesiacov, Mesto Žilina informovalo o uzávere v trvaní 12 mesiacov. Podľa hovorkyne ŽSR však ide o štandardný proces vydávania povolenia, ktoré sa bude predlžovať.

„Aj na stavby s dlhšou lehotou potreby uzávery komunikácií sa vydá povolenie na 12 mesiacov s požiadavkou o jej predĺženie v priebehu výstavby diela, čiže nejde o komunikáciu dvoch rôznych termínov, ale postupov podľa štandardov mesta a plánu organizácie výstavby,“ spresnila Achbergerová. 

Ako dodal zhotoviteľ, o predĺženie uzávery budú opäť žiadať v septembri. S istotou tak môžeme povedať, že do sprejazdnenia Kysuckej ulice ostávajú ešte približne dva roky.

Ak však pôjdu práce podľa harmonogramu, môžeme sa ňou previezť aj o pár mesiacov skôr. Hovorkyňa ŽSR totiž uviedla, že otvorenie podjazdu predpokladajú už v termíne apríl – máj 2025.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu