Tip na cyklovýlet Oravou: Vydajte sa po stopách slovenských básnikov na bicykli


Foto: Tip na cyklovýlet Oravou: Vydajte sa po stopách slovenských básnikov na bicykli
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Ak sa vám cez víkend nechce sedieť doma a radi by ste spoznali ďalší kúsok Slovenka, vydajte sa na nenáročnú cyklotúru na Oravu. Jedna z krásnych trás má príjemných 18 kilometrov, začína v obci Sihelné a pokračuje až do Oravskej Polhory. Tu sa napojíte na modrú značku, odkiaľ budete po lesnej cestičke pokračovať až k lesníckej píle. Po prezretí krás v okolí sa vrátite naspäť na cestu až k Bielej farme, kde trasa končí.


Popri putovaní na bicykli zároveň spoznávate miesta, na ktorých sa písala história slovenskej literatúry. V okolí sa nachádza Hviezdoslavova hájovňa a expozícia Mila Urbana. Práve na tieto miesta prichádzali Pavol Orzságh Hviezdoslav a Milo Urban naberať inšpiráciu. „Budova Hájovne bola postavená na mieste starej vyhorenej hájovne a v súčasnosti je v správe Oravského múzea. Môžete si tu pozrieť dve literárne expozície spomínaných spisovateľov,“ približuje možnosti Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti. 


Na oravský výlet sa môžete vydať aj cyklobusom. Trasy, po ktorých premáva, ako aj časy odchodov si môžete pozrieť na tejto webovej stránke.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu