FOTO: Osud žilinskej Ciachovne je v rukách mesta. Poslúžia historické priestory deťom a kultúre?


FOTO: Osud žilinskej Ciachovne je v rukách mesta. Poslúžia historické priestory deťom a kultúre?
Galéria: 5 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Žilinskí poslanci na júnom zasadnutí schválili odkúpenie chátrajúcej budovy Ciachovne od Žilinského samosprávneho kraja, ktorý ho mestu ponúkol za symbolické jedno euro. V minulosti tento historický objekt slúžil na ciachovanie prístrojov, do budúcna by však zrekonštruované priestory medzi Ulicou Republiky a Milana Rastislava Štefánika mohli slúžiť širokej verejnosti.

„V budove vidíme veľký potenciál a bola by škoda, ak by pamiatka takého rozmeru ďalej chátrala. Naším zámerom je stavbu zrekonštruovať do podoby, ktorá pomôže tvoriť technickú budúcnosť mesta. V bývalej Ciachovni by sme chceli vybudovať zážitkové centrum i multifunkčnú sálu,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

V secesnej stavbe, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, by tak po obnove mohli deti a mládež spoznávať základy techniky, robotiky a iných technicky orientovaných odborov. Ako spresňuje mestská hovorkyňa Zuzana Holienčíková, inšpiráciou pre tento nápad sa stali viaceré priemyselné mestá v okolí Žiliny, kde sa zážitkové centrá tešia veľkej obľube verejnosti.

V technickej budove by však okrem toho mohla vzniknúť aj menšia multifunkčná sála, ktorá by slúžila pre potreby kultúrnej obce. Priestory s jedinečnou atmosférou by sa tak mohli pravidelne zapĺňať počas koncertov, konferencií či výstav spojených s aktivitami blízkej Považskej galérie umenia v Žiline.


Podľa vyjadrenia hovorkyne Zuzany Holienčíkovej sú súčasťou budovy zaujímavé administratívne priestory z 30. rokov, no vzhľadom na stav pamiatky sú rekonštrukčné práce nevyhnutné. Ako ďalej spresnila, zámerom mesta je obnovu financovať z európskych grantov i vlastných zdrojov.

Záujem o realizáciu spomínaných plánov pritom prejavila aj Žilinská univerzita v Žiline a veľké priemyselné podniky. „Som presvedčený o tom, že obnova Ciachovne, ktorá je svojím vzhľadom a zachovanými prvkami naozaj výnimočná, dá mestu výraznú pridanú hodnotu. Takýto priestor v Žiline chýba,“ doplnil prvý viceprimátor Žiliny Ján Ničík.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu