Strašiak menom salmonela: Lekárka radí, ako sa pred ňou chrániť


Foto: Strašiak menom salmonela: Lekárka radí, ako sa pred ňou chrániť Foto: pixabay.com

Salmonela je nepríjemné bakteriálne ochorenie, ktorého pôvodcom sú najčastejšie nedostatočne tepelne spracované potraviny. Jeho typické príznaky ako hnačka, nevoľnosť či bolesti brucha nás zvyknú potrápiť najmä v letných mesiacoch. Prednostka kliniky infektológie a cestovnej medicíny martinskej nemocnice Katarína Šimeková v rozhovore priblížila, ako sa tejto nákaze vyhnúť, prípadne ako ju správne liečiť.

Jedným z rizík, ktoré nám teplé letné počasie prináša je salmonela. Ako sa ňou môže človek nakaziť?

Najčastejšie zo zmrzlín, pretože sa stále vyrábajú aj klasickým spôsobom, teda zo surových vajec. Druhým najčastejším pôvodcom býva majonézový šalát. Salmonely sa v lete často vyskytujú po rôznych hostinách a oslavách, či už zo spomínaných šalátov, alebo z koláčov s krémom z čerstvých vajec. Máme aj importované prípady, keď sa ľudia vracajú z letných dovoleniek v zahraničí, kde konzumovali morské plody alebo šaláty, vajcia a zmrzliny.

Stretli ste sa s prenosom, ktorý nie je úplne štandardný?

Áno. Mali sme dokonca salmonelu zo sušenej výživy pre dojčatá. Sušené mlieko sa v ňom infikovalo počas výroby alebo z dôvodu nesprávneho skladovania.

Aké boli konkrétne prípady výskytu salmonely v našom regióne, na ktoré si spomínate?

Známy je prípad salmonely zo žemľovky, mali sme tu menšiu epidémiu. Reštaurácia ju nedostatočne tepelne spracovala a zdrojom salmonely boli polosurové vajcia. Ďalšiu masívnu epidémiu sme mali z jedného šalátu, ktorý prežil štyri dni a infikoval pol dediny. Pripravili ho na prvé sväté prijímanie, ktoré bolo v piatok. Keďže nemali miesto v chladničke, odložili ho len do pivnice. V sobotu tento zemiakový šalát podávali na svadbe, v nedeľu na narodeninovej oslave a v pondelok ho ešte zobrala pani do práce.



Čo odporúčate robiť, aby sa človek salmonele v lete vyhol?

Jesť iba varené, tepelne riadne spracované vajcia. Osobne by som v lete nejedla krémové koláče ako krémeše, ani majonézový šalát, tresku a podobne, keď nevieme, ako boli vyrobené a hlavne, ako boli následne skladované.

Ako sa salmonela prejavuje a pri ktorých príznakoch by sme už mali vyhľadať pomoc lekára?

Salmonela sa pri dobrej imunite prejavuje iba hnačkami, ktoré sú bez prímesi krvi a hlienu. Horšie bývajú jej prejavy u detí, ktoré sa môžu rýchlo dehydratovať. Práve deti sú salmonelou najviac postihnuté, aj dodržiavanie diéty je u nich omnoho ťažšie ako u dospelého pacienta. Dospelý by mal lekára vyhľadať v prípade, že má cez deň viac ako 5 až 10 stolíc, prípadne s prímesou krvi, hlienu a nemôže prijímať ani vodu, zvracia, keď nastúpia teploty, bolesti hlavy.

Prvých 3 až 5 hnačiek by sa mal človek snažiť vyležať a predovšetkým piť tekutiny, inak sa nevyhne infúziám. Čo sa týka antibiotík, nie všetky salmonely sa liečia pomocou nich. Zistilo sa, že antibiotiká spôsobujú zadržiavanie salmonel v tele. To znamená, že ich síce oslabia, ale aj spomalia ich vylučovanie stolicou. Takže majú tendenciu zostať v tele. Snažíme sa ich preto skôr odstrániť z tela dezinficienciami. Antibiotiká podávame až pri stavoch, ktoré sú sprevádzané horúčkou, výraznou dehydratáciou alebo inými ťažkými príznakmi.

Ako si pomôcť doma, pri stave, ktorý nevyžaduje lekára?

Zaberá diéta a tekutiny. Samozrejme s obmedzením mliečnych výrobkov. Odporúčam nesladený čaj a sucháre, suchý chlieb, banány, ryžu, prípadne varenú mrkvu. Žiadne sladené nápoje, mliečne výrobky, mäso ani tuky. Okrem diéty môžu pomôcť dezinficienciá (Enterol). Ak sa stav pacienta nezlepšuje, určite treba vyhľadať lekára.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu