Nadšencov netradičných výletov čaká nostalgická jazda retro vlakom z Liptova do Rajeckých Teplíc


Foto: Nadšencov netradičných výletov čaká nostalgická jazda retro vlakom z Liptova do Rajeckých Teplíc Foto: Považské múzeum

Členovia Železničného klubu Tatran v spolupráci s Považským múzeom a a OOCR Rajecká dolina sa postarali o dôkladnú rekonštrukciu historického vlaku, ktorý vráti do minulosti účastníkov nostalgickej jazdy z Liptova do Rajeckých Teplíc. Tá sa bude konať v sobotu 15. júla 2023 a záujemcovia sa môžu tešiť na celodenný program. 

V čase, keď železnica pomaly dobieha investičný dlh a masívne obnovuje vozidlový park, sa jazda v starších vozňoch zo socialistického obdobia stáva vzácnosťou,“ vysvetľuje Tomáš Chovanec zo Železničného klubu Tatran.

Ráno v sobotu 15. júla vyštartuje súprava expresu Tatran so zrekonštruovaným elektrickým rušňom Bobina zo železničnej stanice v Liptovskom Mikuláši. Na neelektrifikovanom úseku bude použitý motorový retro rušeň Čmeliak. 

Členovia Železničného klubu Tatran zabezpečili dôkladnú rekonštrukciu historického rušňa Bobina, následne sa vrhli na obnovu súpravy legendárneho mládežníckeho expresu Tatran do podoby, v akej jazdil počas 80. rokov minulého storočia. Na nadchádzajúcej akcii sa verejnosti predstavia jeho prvé tri vozne. 

Okrem autentického prevedenia exteriéru s originálnym východonemeckým odtieňom vozňovej zelenej a presnými historickými nápismi sa cestujúci môžu tešiť aj na dobový interiér,“ priblížil Tomáš Chovanec. 

Účastníci zájazdu sa môžu prihlásiť na niektorú zo sprievodných aktivít, a to napríklad cyklovýlet Rajeckou dolinou so sprievodcom, turistiku na Zbyňovský budzogáň a Babice s piknikom, prehliadku mesta Rajecké Teplice či letné osvieženie na kúpalisku Laura alebo vo wellness centre Spa Aphrodite.


Organizátori veria, že podujatia tohto druhu majú veľký potenciál propagovať lokálny turizmus a prepájať jednotlivé regióny Žilinského kraja. „Rajecká dolina má čo ponúknuť a obyvatelia jednotlivých regiónov Žilinského kraja majú stále čo objavovať aj u nás doma,“ doplnil predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina a poslanec Žilinského samosprávneho kraja Peter Slyško.

Lístky je možné kúpiť len v predpredaji na webovej stránke Považského múzea

Cestovný poriadok historického vlaku:

Smer Liptovský Mikuláš – Rajecké Teplice:

Smer Rajecké Teplice – Liptovský Mikuláš:

  • Rajecké Teplice 17:50
  • Žilina 18:20 – 18:23
  • Vrútky 19:05 – 19:07
  • Kraľovany 19:23 – 19:25
  • Ružomberok 19:41 – 19:43
  • Liptovský Mikuláš 20:05

Miesto: Rajecké Teplice
Dátum: 15.07.2023 - 08:00    20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu