Za údržbu zelene v Žiline boli zatiaľ vystavené faktúry v sume 175-tisíc eur, kosenie však naďalej zlyháva


Foto: Za údržbu zelene v Žiline boli zatiaľ vystavené faktúry v sume 175-tisíc eur, kosenie však naďalej zlyháva
Galéria: 4 fotky

Žilinčania už niekoľko týždňov aktívne upozorňujú na nefungujúcu údržbu verejnej mestskej zelene. Viaceré trávnaté plochy sú prerastené vysokou trávou, čo znemožňuje pohyb osôb a teda bráni prechádzkam či prístupu detí na ihriská. S problémami bojujú nielen obyvatelia sídlisk Vlčince, Solinky a Hájik ale aj ľudia žijúcich v mestských častiach.

Tráva je na niektorých miestach natoľko vysoká, že bráni výhľadu do križovatiek. Následkom zlých rozhľadových pomerov tak môže ľahko dôjsť k vážnej dopravnej nehode. Napriek tomu, že sa samospráva snaží urgovať dodávateľa, práce sú naďalej v obrovskom sklze. 

„Žalostný stav na sídlisku Vlčince pokračuje. Je mi do plaču. Správa o začiatku kosenia 23.5.2023 bola uspokojivá. Dnes je 4.6. a tráva je na niektorých miestach 1,5 metra vysoká... Časti pokosené sú vlastne požuté. Kde sú nechané kopy trávy na chodníkoch, vietor robí svoju prácu a znečisťuje okolie,“ píše rozhorčená obyvateľka Vlčiniec Alžbeta.


Galéria: 18 fotiek

Žilinčania boli v minulosti zvyknutí na častejšie a precíznejšie kosenie. Dnes ani nemôžu vyjsť s deťmi na ihriská či venčiť svojich domácich miláčikov. Tam, kde už kosenie stihlo prebehnúť, zostali veľké vynechané úseky alebo zabudnutá nepozbieraná tráva. Mnohí obyvatelia preto dúfajú, že mesto za nekvalitne odvedenú prácu nezaplatí.

Samospráva aktuálne eviduje vo svojej elektronickej verejnej správe egov.zilina.sk dve faktúry s predmetom „Údržba plôch zelene“. Prvú za obdobie 03/2023 v sume 87 819,86 eur a druhú na rovnakú sumu za 04/2023. Z celkovej ceny 175 837 eur bola zaplatená zatiaľ polovica.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu