Vzrastlé platany, ktoré poškodila neznáma osoba pred reklamou na Hlinách, nahradili novými so zábranami


Foto: Vzrastlé platany, ktoré poškodila neznáma osoba pred reklamou na Hlinách, nahradili novými so zábranami

V prvej polovici minulého roka poškodila neznáma osoba pri budove žilinských veľkogaráží na sídlisku Hliny niekoľko platanov. Zistilo sa to až na jar, keď väčšina stromov ozelenela, no tie nachádzajúce sa pred reklamou plochou zostali vyschnuté. Bližšia obhliadka ukázala, že kmene niekto úmyselne poškodil. 

Na území Žiliny je známych viacero prípadov orezávania alebo úplného odstránenia stromov, ktoré tienili reklamným plochám. Naposledy to bolo na ulici Vysokoškolákov, kde došlo k výraznému zásahu a poškodeniu korún minimálne dvoch stromov a rovnaký prípad sa stal aj na Rosinskej ceste. 

Neznáme osoby svojím neodborným zásahom výrazne poškodzujú verejnú mestskú aj súkromnú zeleň. Okrem spôsobenia finančných škôd prispievajú tiež k vytváraniu negatívneho dojmu verejnosti. Pohľad na zničené stromy stojace pred veľkými reklamnými plochami vyvoláva u mnohých Žilinčanov rozhorčenie a môže dokonca prispievať k negatívnej reklame spoločnosti.



Poškodením stromov pred veľkogarážami na Hlinách vznikla škoda majiteľovi pozemku - spoločnosti Reinoo vo výške približne 6-tisíc eur. Cena odráža výsadbu nových platanov so zábehom. Po približne roku od incidentu začali rásť na ploche nové stromy. Tentokrát sú ale zabezpečené zábranami, ktoré sťažujú prístup ku kmeňu a prípadné vŕtanie či rezanie.

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti mediak, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu