FOTO: Neznáma osoba orezala dreviny pred reklamnou plochou na Vlčincoch, mesto vyčísľuje škody


FOTO: Neznáma osoba orezala dreviny pred reklamnou plochou na Vlčincoch, mesto vyčísľuje škody
Galéria: 6 fotiek

Vizuálny smog v Žiline je dlhodobým problémom, s ktorým sa mesto snaží aspoň čiastočne bojovať postupným odstraňovaním nelegálnych reklamných stavieb. Zatiaľ čo pracovníci mesta každý rok demontujú niekoľko billboardov, neznámi páchatelia poškodzujú verejnú zeleň pred zostávajúcimi reklamnými plochami.

Pred niekoľkými dňami došlo k ďalšiemu neodbornému zásahu na stromoch rastúcich na mestskom pozemku pri ulici Vysokoškolákov na sídlisku Vlčince. Dve dreviny, ktoré sú súčasťou stromoradia vysadeného pred mnohými rokmi medzi cyklochodníkom a chodníkom pre pešie osoby, boli z veľkej časti orezané.

Stromy prišli takmer o polovicu svojich korún. Konáre, ktoré neznáme osoby odstránili, z niektorých uhlov čiastočne bránili výhľadu na blízku reklamnú plochu. Na billboarde je aktuálne umiestnená reklama automobilovej značky Mercedes-Benz. Podľa snímok zo služby Google Street View, ktoré vznikli v júni, boli rovnaké dreviny z tejto strany orezávané aj v minulosti.


Zo záberu je zjavné, že stromu chýba časť koruny na strane, z ktorej listy a konáre mohli motoristom blokovať výhľad na billboard. S otázkou, či úpravu zelene vykonalo mesto Žilina, alebo bolo o tomto kroku vopred upovedomené, sme sa obrátili na jeho hovorkyňu.



„Dreviny, o ktorých píšete, neošetroval rezom žiaden z našich dodávateľov. Z priložených fotografií je zrejmé, že ide o neodborne vedený rez, ktorý stromy poškodil. V súčasnosti preverujeme vyčíslenie škôd,“ odpovedala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Podobné prípady poškodzovania zelene v blízkosti reklamných plôch sú známe aj z minulosti. Na jar tohto roku neznáma osoba navŕtala diery do kmeňov platanov vysadených pred budovou veľkogaráží na Hlinách, čím spôsobila ich vyschnutie. V roku 2020 boli výrazne orezané dreviny na Nemocničnej ulici, rok predtým zas niekto poškodil strom pred nelegálnou reklamnou stavbou na ulici Obežná.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu