Neres rýb v žilinskom vodnom diele bol mimoriadne úspešný, onedlho sa vyliahnu nové jedince zubáča


Foto: Neres rýb v žilinskom vodnom diele bol mimoriadne úspešný, onedlho sa vyliahnu nové jedince zubáča Foto: Facebook/VN Žilina

Od začiatku apríla nachystali členovia rybárskej stráže pri Vodnom diele Žilina celkovo až 214 kusov hniezd, ktoré slúžia na podporu prirodzeného neresu rýb. Vytvorené sú prevažne zo smrekovej čečiny, ktorá šetrí finančné prostriedky. Navyše pri jej použití v minulosti zaznamenali vysokú úspešnosť.

Počas aktuálneho týždňa preto rybári kontrolovali, ako sa jedincom ostrieža zelenkavého, zubáča veľkoústeho či plotice pri nerese darí. „Počas kontroly náhodne vybraných hniezd na rôznych častiach rybárskeho revíru VN Žilina, bol aj tento rok zaznamenaný nadmerne úspešný neres zubáča veľkoústeho,“ zhodnotili rybári. Na fotografii tak môžeme vidieť množstvo ikier, z ktorých sa neskôr vyliahnu malé rybky. 

Kontrola prebiehala tak, že hniezda boli opatrne vyťahované a po zistení nakladených ikier, boli ihneď pomaly a šetrným spôsobom zase naspäť položené do vody tak, aby sa čo najviac predišlo prípadnému poškodeniu ikier a presunutiu hniezd. „Ďalej sme s ďalšími hniezdami v danej lokalite nemanipulovali a nechali sme v pokoji zubáče strážiť svoje potomstvo,“ dodali rybári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu