Pri žilinskom vodnom diele sa nachádzajú hniezda na pomoc pri nerese rýb, ľudia si ich mýlia s odpadom


Foto: Pri žilinskom vodnom diele sa nachádzajú hniezda na pomoc pri nerese rýb, ľudia si ich mýlia s odpadom Foto: VN Žilina

V piatok 7. apríla nachystali členovia rybárskej stráže pri Vodnom diele Žilina 50 kusov hniezd, ktoré slúžia na podporu prirodzeného neresu rýb. Vďaka nim sa v žilinskom vodnom diele vyvinú nové jedince ostrieža zelenkavého, zubáča veľkoústeho, plotice a iných druhov rýb.

„Okoloidúci ľudia prejavovali zmiešané reakcie a väčšina netuší, na čo slúžia hniezda nachystané pri vode. Niektorí sa zastavovali a pýtali sa, niektorí nadávali na smeti, niektorí podporovali takúto činnosť a niektorí si myslia, že sú to pohrebné vence,“ uviedli členovia rybárskej stráže pôsobiaci pri žilinskom vodnom diele. 

Hniezda sú vytvorené prevažne zo smrekovej čečiny, ktorá šetrí finančné prostriedky a hniezda vytvorené z nej majú overenú vysokú úspešnosť. Čoskoro budú osadené do vodnej nádrže. „Stále čakáme na ideálne teplotné podmienky vody, no od budúceho týždňa príde pravdepodobne zmena počasia,“ dodali rybári. 

V blízkej dobe plánujú vyrobiť ešte približne ďalších sto hniezd. „Práce je pred nami síce dosť, no človek to robí s nadšením, keď sa teší na hmatateľný výsledok tejto práce - vznik a vývin nového života rýb,“ dodali rybári. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu